Update

Donker stapt op als hoofdredacteur NRC

Beeld NRC.TV Beeld
Beeld NRC.TV

AMSTERDAM - Birgit Donker stapt op als hoofdredacteur van NRC Handelsblad en nrc.next. Ze stopt per 1 juli na 'een interpretatieverschil' binnen de directie van NRC Media.

Donker werd eind 2006 gekozen als hoofdredacteur van NRC Handelsblad en was destijds de eerste vrouwelijke hoofdredacteur van een landelijke krant. Ook uitgever-directeur Gert Jan Oelderik legt per 1 juli zijn functie neer vanwege het geschil binnen de directie. Hans Nijenhuis, al eerder werkzaam bij NRC Handelsblad, wordt de nieuwe directeur-uitgever.

NRC Media werd eind 2009 door de Belgische uitgever de Persgroep (tevens eigenaar van Het Parool) verkocht aan de Nederlandse uitgever en ondernemer Derk Sauer en investeringsmaatschappij Egeria. Dat Sauer en hoofdredacteur Donker verschilden over de koers van de krant, werd al snel duidelijk toen Sauer een interview gaf aan marketingtijdschrift Adformatie. Daarin zei Sauer dat hij een dag nadat het kabinet-Balkenende IV was gevallen, boos belde naar Donker. NRC opende de krant die ochtend met het nieuws: 'Kabinet gevallen'.

Geen nieuws, volgens Sauer. ''De tijd van 'all the news that's fit to print' is echt voorbij. Ik wil niet weten wat er is gebeurd, want daarin zijn andere media sneller. Ik wil weten waarom het is gebeurd,'' zei Sauer.

De nieuwe directeur-uitgever Hans Nijenhuis is pas sinds een jaar weg bij NRC Handelsblad, maar keert nu alweer terug. Hij werkte even bij boekenuitgeverij De Bezige Bij. In 2006 stelde hij zich ook kandidaat als hoofdredacteur van NRC Handelsblad, maar hij verloor de strijd van Birgit Donker. Tachtig procent van de redactie gaf zijn stem aan Donker.

De redactie van NRC Handelsblad werd pas vanmorgen ingelicht over dit besluit. Wubby Luyendijk, voorzitter van de redactieraad: "De redactie voelt zich overrompeld door deze gang van zaken en legt zich er vooralsnog niet bij neer. We willen zo snel mogelijk opheldering."

Birgit Donker blijft werken op de redactie van NRC. Zij keert - evenals haar voorganger Folkert Jensma - terug als verslaggever. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden