PlusAchtergrond

Donald Trump met een pruik op in deepfake-satire van de makers van South Park

 In Sassy Justice is de plaatselijke verslaggever Fred Sassy Donald Trump met een pruik op.
 Beeld
In Sassy Justice is de plaatselijke verslaggever Fred Sassy Donald Trump met een pruik op.

Door middel van deepfaketechnologie kun je mensen op video heel overtuigend dingen laten zeggen die ze nooit gezegd hebben. Dat dit niet alleen gevaarlijke kanten heeft, laten de makers van South Park zien.

Roelf Jan Duin

De introductie van een nieuwe technologie kent vaak eenzelfde verloop. Eerst is er enthousiasme over de mogelijkheden, daarna volgen de waarschuwingen voor wat er allemaal mis kan gaan en na verloop van tijd vindt het zijn weg naar de mainstream. Zie: internet, de mobiele telefoon en het gebruik van autotune in de muziek.

Eenzelfde ontwikkeling maakt de deepfaketechnologie door. Met deze vorm van beeldmanipulatie is het mogelijk filmpjes te maken waarin je mensen dingen laat zeggen die ze nooit gezegd hebben. De opwinding over hoe overtuigend deepfake werkt, maakte als snel plaats voor zorgen: in een explosieve tijd waarin nepnieuws hoogtij viert zou dit levensgevaarlijk zijn. Sinds vorige week bewijzen de makers van South Park waar je de technologie ook voor kunt gebruiken: messcherpe en absurdistische satire.

Fictieve nieuwszender

In Sassy Justice, zoals de serie heet waarvan vorige week de eerste aflevering op YouTube is verschenen, zien we de gezichten van onder anderen Donald Trump, Al Gore en Mark ­Zuckerberg. De mimiek en hun stemmen lijken sprekend, maar uit de onzin die ze uitkramen, blijkt duidelijk dat dit niet echt kan zijn.

De serie draait om een fictieve nieuwszender in de plaats Cheyenne, de plaatselijke verslaggever Fred Sassy is Donald Trump met een pruik op. Het droste-effect is compleet als in de serie wordt gewaarschuwd voor de gevaren van deepfakes. Daarmee kun je politici allerlei compromitterende teksten laten uitspreken, zoals ‘poep’, zegt Al Gore.

Het klinkt bijna als dubbele metakritiek: na vier jaar presidentschap van Donald Trump is de Amerikaanse politiek op een dusdanig krankzinnig niveau beland dat het woord ‘poep’ het nieuws allang niet meer zou halen en desinformatie is aan de orde van de dag.

Dat Trey Parker en Matt Stone, die meer dan twintig jaar geleden met South Park begonnen, meer in hun mars hadden, was al duidelijk. Hun veelgeprezen musical The Book of Mormon veroverde in 2011 Broadway, waarna een zegetocht langs Londen en Australië ze vorig jaar ook naar Carré bracht.

Vorige maand kwam een speciale een uur durende ‘pandemie-uitzending’ van South Park uit, en met Sassy Justice bewijzen ze andermaal de tijdgeest uitstekend aan te voelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden