Doek dreigt te vallen voor Amstelveense zender RTVA

RTV Amstelveen dreigt te verdwijnen. Het lokale college is niet tevreden met de toekomstplannen van de Amstelveense zender en staat open voor nieuwe media-initiatieven.

null Beeld anp
Beeld anp

“Het bedrijfsplan dat is aangeboden voldoet onvoldoende aan de gestelde criteria,” zegt wethouder Rob Ellermeijer (Media). Het college stelt de gemeenteraad daarom voor om negatief advies uit te brengen aan het Commissariaat voor de Media over de licentie van RTV Amstelveen. Per 1 januari 2021 zou de subsidie geheel moeten worden stopgezet.

De financiële strijd tussen RTV Amstelveen en het Amstelveense stadsbestuur duurt al jaren. Zo stapte hoofdredacteur Jan van Galen in 2017 op uit onvrede over de gemeentelijke subsidies - of het gebrek daaraan.

Nauwe samenwerking

In december 2018 kwam de gemeenteraad met een motie over de toekomst van de omroep: een nauwe samenwerking met NH Media was volgens het stadsbestuur vereist. “Eind 2019 bleek dat dit te weinig van de grond was gekomen,” zegt wethouder Ellermeijer.

Ook begin 2020 kreeg RTV Amstelveen de kans om de samenwerking met NH Media te verbeteren en de eigen omroep te vernieuwen. Maar volgens Ellermeijer is niet voldaan aan vooraf gestelde criteria, waaronder inhoudelijke vernieuwing. Amstelveen is volgens de wethouder toe aan een ‘nieuwe lokale omroep die jong en oud aanspreekt’.

Verbijsterd

Het bestuur van RTV Amstelveen laat weten verbijsterd te zijn over de gang van zaken en overweegt stappen tegen de raad. De omroep stelt dat de huidige begroting - 145.000 euro - niet afdoende is voor een gelijkwaardige samenwerking met NH Media. De omroep heeft gevraagd om een verhoging van het budget, maar kreeg nul op het rekest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden