Documentairemaker ging gestolen telefoon achterna in Amsterdam

Wat gebeurt er met een gestolen smartphone? De jonge documentairemaker Anthony van der Meer (23) maakte op afstand een portret van zijn telefoondief.

Jasper Piersma
Anthony van der Meer volgt zijn gestolen telefoon via een tracker. Beeld Anthony van der Meer
Anthony van der Meer volgt zijn gestolen telefoon via een tracker.Beeld Anthony van der Meer

De student onderzocht voor zijn afstudeerfilm aan de Willem de Kooning Academie hoeveel er op afstand te verzamelen is van iemands smartphone. Zijn conclusie: bizar veel.

Van der Meer kwam met het idee nadat zijn iPhone gestolen werd tijdens een lunch in Amsterdam. "Er kwam een zigeunervrouwtje bij onze tafel staan met een papiertje in haar hand, waarop stond dat ze geld nodig had. Terwijl we daar op aan het letten waren, heeft ze snel mijn telefoon van tafel gepakt," vertelt Van der Meer.

Verhandeld
Pas nadat de vrouw lang en breed vertrokken was, had hij dat door. "Ik heb toen meteen de app Find my iPhone aangezet om te kijken waar mijn telefoon was, maar dat was nutteloos. Mijn telefoon was al uitgezet en dus offline." Ook de politie kon daarom niks voor hem betekenen.

Dat zorgde ervoor dat de filmmaker zelf op onderzoek uitging. Niet naar zijn eigen telefoon, want daar was het te laat voor, maar wel naar de in zijn ogen 'professionele industrie' die achter de diefstal schuilgaat. "De politie zei dat veel telefoons gewoon uit elkaar gehaald worden en verhandeld worden, maar dat was meer een gedachte dan dat ze het zeker wisten."

Verborgen camera
En dus stopte Van der Meer een loktelefoon in zijn tas en ging op verschillende plekken in Rotterdam en Amsterdam staan. "Dat was best vermoeiend, want hij werd maar niet gestolen."

Van der Meer die zijn tas - met telefoon - onbeheerd heeft staan in een winkelcentrum. Beeld Anthony van der Meer
Van der Meer die zijn tas - met telefoon - onbeheerd heeft staan in een winkelcentrum.Beeld Anthony van der Meer

Op het Leidseplein legde hij de telefoon open en bloot op tafel en met een open rugzak liep hij rond over de Wallen. Maar pas toen hij het op wilde geven - en de batterij van de verborgen camera leeg was - nam iemand de telefoon mee. "Ik was mijn veters aan het strikken in de metro toen een man hem uit mijn tas pakte. De telefoon was niet eens heel zichtbaar toen."

Offline
Vanaf daar begint de digitale achtervolging van de man. Die lijkt alleen al snel vast te lopen: vier dagen blijft de telefoon offline. Een reservetelefoon, om nog een keer te laten stelen, had Van der Meer al klaarliggen. Maar dan wordt de gestolen telefoon alsnog zichtbaar op de computer van de documentairemaker. Van een afstand kan hij een foto maken en krijgt hij zijn dief voor het eerst vol in beeld. "Een cadeautje," zegt Van der Meer.

De telefoondief op een foto van afstand gemaakt. Beeld Anthony van der Meer
De telefoondief op een foto van afstand gemaakt.Beeld Anthony van der Meer

De filmmaker blijft daarna foto's, geluidsopnames en locatiegegevens van de telefoon binnenhalen. De man blijkt een Egyptenaar die veel in coffeeshops rondhangt, slaapt in de daklozenopvang en die op een dag een date heeft met iemand die hij in zijn telefoon heeft staan als 'Miss Russia'.

Hasjwalm
Van der Meer krijgt medelijden met de man. Van der Meer: "Het bleek een arme man, die een keer een vriend sms'te of hij wat geld kon krijgen voor de bus. Het was niet de dief die ik voor ogen had, maar een underdog waarvoor ik sympathie kreeg."

Dat beeld verdwijnt wanneer hij de man toevallig tegen het lijf loopt in Amsterdam-Noord. De nieuwe eigenaar van zijn telefoon oogt volgens Van der Meer agressief en heeft een hasjwalm om zich heen hangen. Enige tijd na zijn ontmoeting, gaat de telefoon offline, waarmee ook de documentaire eindigt.

"Maar dat is nog niet het einde van het verhaal," zegt Van der Meer. Inmiddels is de telefoon opgedoken in Roemenië en heeft hij daar een nieuwe eigenaar gekregen. En dat wekt de interesse van de filmmaker. "Ik zou graag nog een tweede deel maken."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden