PlusFilm

Documentaire Shadow Game is geen spelletje: jonge vluchtelingen filmen zelf hun reis

Elise van Dam
Shadow Game. Beeld
Shadow Game.

Ze komen uit Irak, Soedan, Afghanistan, Syrië. Achter hen ligt oorlog, een verschraalde economie, een verschroeide aarde. Voor hen de belofte van een toekomst. En daartussen duizenden kilometers gevaar. Ze tellen de grenzen tot hun gedroomde bestemming.

In de experimentele documentaire Shadow Game, eerder te zien op Movies That Matter, volgen Eefje Blankevoort en Els van Driel een aantal hun thuisland ontvluchte tienerjongens. Ze filmen hen in de niemandslanden waar ze vastzitten. Waar ze pleisters plakken op de blaren op hun voeten en dromen van de ‘overaldeur’ uit een kindercartoon. Een deur die naar elke plek opent die je je maar kunt voorstellen.

Keer op keer wagen ze zich aan wat ze ironisch the game noemen. Pogingen om de volgende grens over te steken, dieper Europa in, alsof het een volgend level in een videogame is. Op hun weg, die ze deels zelf filmen op hun telefoon, treffen ze rivieren, besneeuwde bergen en dichte bossen. Mijnenvelden, beren en wolven. Maar niets jaagt hen zoveel angst aan als de grenspolitie met hun stroomwapens en geweren.

Shadow Game, dat in de prijzen viel op het mensenrechtenfilmfestival FIFDH in Genève, legt hun getuigenissen vast. Van Mustafa uit Irak, die huilend vertelt hoe hij door grenswachters met stokken werd geslagen tot hij bewusteloos een heuvel afrolde. En Mohammed uit Syrië, die met trillende onderlip vertelt hoe hij zijn broer kwijtraakte. Maar ze delen ook hun dromen. Zoals de jongen die zich SK noemt en bodybuilder wil worden.

Diezelfde SK vertelt hoe sinds zijn vertrek uit Afghanistan de eerste baardgroei zich heeft aangediend. Deze jongens zijn op weg man te worden en op die cruciale grensovergang lopen ze littekens op. “Ik slaap in een bos vol monsters,” zegt een van de jongens. Maar het is geen sprookjesbos en de monster zijn echt.

Regie Eefje Blankevoort en Els van Driel

Te zien vanaf 5/6 in De Balie, Het Ketelhuis, Kriterion, De Melkweg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden