PlusAchtergrond

Documentaire over het Britse koningshuis met ‘een Amerikaans sausje’

De Britse koninklijke familie op het balkon van Buckingham Palace in 2017. Beeld ROBIN UTRECHT
De Britse koninklijke familie op het balkon van Buckingham Palace in 2017.Beeld ROBIN UTRECHT

Rijk aan beelden, in een hoog tempo en met jonge, nieuwe deskundigen. Zelfs koningshuiskenner Jeroen Snel steekt nog wat op van de zesdelige documentaire­reeks over het Britse koningshuis.

Jeroen Schmale

Natuurlijk heeft EO-boegbeeld Jeroen Snel al even gespiekt naar de zesdelige documentairereeks over de Britse koninklijke familie, die de omroep aankocht vanuit de VS. Hoe dat gaat, als een koningshuiskenner als Snel zo’n serie bekijkt? Niet zo heel erg anders dan in andere Nederlandse huiskamers, vermoedt de presentator van Blauw Bloed. Al snel pakt hij zijn telefoon om op internet te kijken. “Dan wil ik meer weten over de onderwerpen die aan bod komen en checken of alle beweringen wel kloppen. Bij Blauw Bloed hebben we de afgelopen jaren veel aandacht aan die familie besteed. Toch valt me elke keer weer iets nieuws op. Ik ben ook geen encyclopedie, ik weet niet alles.”

Voorbeeldje: de documentaireserie De Wind­sors, achter de schermen bij het Britse koningshuis, staat uitgebreid stil bij een crisis in de Britse monarchie die nog vele malen groter was dan de recente gebeurtenissen rond Harry en Meghan – maar die ook parallellen vertoont met hun vertrek uit Groot-Brittannië.

Paria

Ook een voorvader van prins Harry, koning Edward VIII, viel voor de charmes van een gescheiden, Amerikaanse vrouw, Wallis Simpson. Edward trad in 1936 aan, na de dood van zijn vader, maar moest al snel weer weg vanwege de keuze voor Simpson. “Een gescheiden vrouw was een paria in die tijd en zo werd er ook naar haar gekeken. Dat wist ik wel, maar ook voor mij was nieuw hoe Edward na zijn terugtreden telkens met zijn broer, de koning, belde om vergeefs te bepleiten dat ook Wallis een ‘HRH’ moest worden; een Her Royal Highness. En dat Adolf Hitler wel bereid was dit paar in Duitsland met alle royale egards te ontvangen. En daar zie je ze dus staan, in 1937, naast Hitler.”

De lotgevallen van de Britse vorsten kwamen uitgebreid aan bod in de Netflixserie The Crown en de kaskraker The King’s Speech, de speelfilm uit 2010. Snel: “Aan The Crown schrijven ook historici mee, maar het blijft een gedramatiseerde voorstelling van zaken. Dan is een feitelijke documentaire zoals deze, rijk aan beelden en met een hoog tempo, ook wel erg fijn. Wat ik ook mooi vind: de makers brengen overwegend jonge sprekers in beeld, ‘nieuwe’ deskundigen dus.”

Harry en Meghan

Hoewel de sprekers, onder wie dus veel jonge historici, Brits zijn, is de serie gemaakt door het Amerikaanse CNN. Snel: “Er zit een Amerikaans sausje overheen, met veel aandacht ook voor Harry en de van oorsprong Amerikaanse Meghan. Het is zo actueel mogelijk; we hebben zelfs moeten schuiven met de uitzenddata omdat er dit voorjaar nog druk aan gemonteerd werd. En vanwege de parallellen tussen Meghan en Wallis Simpson, die beide op hun manier voor veel beroering zorgden in de Britse monarchie, is die Amerikaanse blik ook niet erg.”

Er is ook veel aandacht voor koningin Elizabeth (94), sinds 1952 op de troon en daarmee het langst regerende staatshoofd ter wereld. Snel: “Wat me raakte, waren beelden van Elizabeth die haar toekomstige koninkrijk hoopgevend toespreekt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik dacht direct terug aan haar televisietoespraak eerder dit jaar over de coronacrisis, met die mooie verwijzing naar Vera Lynns We’ll meet again. Die hoop verschaft zij nog steeds.”

2DOC: De Windsors, achter de schermen bij het Britse koningshuis. Vanaf maandagavond, 22.05 uur, NPO 2

Jeroen Snel. Presentator van EO-programma Blauw Bloed. Beeld
Jeroen Snel. Presentator van EO-programma Blauw Bloed.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden