Nieuws

Documentaire Klassen en tuin in Erasmuspark genomineerd voor Amsterdamprijs

De documentaire Klassen van Ester Gould en Sarah Sylbing en The Miracle Garden van Elspeth Diederix behoren tot de genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst, de grootste kunstprijs van de stad. Die wordt dit najaar voor de achttiende keer uitgereikt.

Jan Pieter Ekker
De genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2021.
 Beeld Eva Plevier
De genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2021.Beeld Eva Plevier

“Er staan zes uitzonderlijke genomineerden op het podium,” zei Laurien Saraber, directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, maandagmiddag tijdens de bekendmaking van de nominaties voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2021. “De Amsterdamprijs maakt dit jaar veel ruimte voor een nieuwe generatie getalenteerde makers en voor werk dat dicht op de buitengewone actualiteit van afgelopen jaar ontstond. De verscheidenheid en creativiteit van onze hoofdstad spatten ervan af.”

De live te volgen bekendmaking vond plaats in theater De Krakeling, in aanwezigheid van wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani (die memoreerde dat ze haar carrière was begonnen achter de kassa van De Krakeling) en regisseur en theatermaker Daria Bukvić, de juryvoorzitter die zelf in 2016 werd onderscheiden met de Amsterdamprijs in de categorie ‘Stimuleringsprijs’.

Bukvić noemde het een voorrecht om in dit jaar, waarin de kunsten verschrikkelijk hard geraakt zijn, via de Amsterdamprijs weer een optimistische impuls te geven aan de cultuur in haar geliefde stad. “En vol trots te laten zien hoeveel creatief talent hier rondloopt, woont, werkt, speelt, schildert en schrijft. En zo de stad elke dag opschudt en mooier maakt. Haar laat zien in al haar schoonheid, lelijkheid en eerlijkheid.”

Stimuleringsprijs

De nominaties in de categorie ‘Stimuleringsprijs’ (voor jonge of vernieuwende makers) zijn spokenwordkunstenaar Zeinab El Bouni, multidisciplinair performer Cherella Gessel en voorman van Canshaker Pi Willem Smit. Het onlineplatform voor hedendaagse beeldcultuur The Hmm van Lilian Stolk, de veelgeroemde, zesdelige Humandocumentaire Klassen van Esther Gould en Sarah Sylbing en The Miracle Garden van Elspeth Diederix, haar 800 vierkante meter grote werkterrein/laboratorium/totaalkunstwerk in het Erasmuspark in Amsterdam-West, maken kans op de Amsterdamprijs in de categorie ‘Werk van het Jaar’ (voorheen ‘Beste prestatie’)

In de categorie ‘Bewezen Kwaliteit’ – een oeuvreprijs bedoeld voor een maker of organisatie die al vele jaren voorbeeldstellend is – zijn er geen nominaties. De winnaar wordt op een nader te bepalen datum in oktober direct bekendgemaakt, samen met de winnaars uit de andere twee categorieën. Zij krijgen elk 35.000 euro en een sculptuur van kunstenaar Tim Breukers.

De jury maakte de keuze op basis van een longlist die tot stand kwam door gemotiveerde voordrachten van ruim driehonderd Amsterdammers. Vorig jaar gingen de prijzen naar beeldend kunstenaar Jennifer Tee, Sahand Sahebdivani van cultureel centrum Mezrab en modeontwerper Duran Lantink.

In de aanloop naar de uitreiking portretteert Het Parool alle genomineerden in een serie interviews.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden