PlusFilm

Documentaire Dark Rider: blind motorrijden maakt gelukkiger dan je zou denken

Joost Broeren-Huitenga
Scène uit Dark Rider. Beeld
Scène uit Dark Rider.

Is hij nou blind of heeft hij gewoon oogkleppen op? Wanneer in Eva Küppers Dark Rider duidelijk wordt wat Ben Felten zichzelf ten doel heeft gesteld, houd je je hart vast: hij wil het snelheidsrecord voor blind motorrijden verbreken.

Blind motorrijden is de enige vorm van motorrijden die Felten nog rest, want een degeneratieve oogziekte ontnam hem vanaf zijn tienerjaren langzaam maar zeker het zicht. Op zijn vijftiende kreeg hij de diagnose, op zijn 25ste zag hij nog maar een heel klein beetje en op zijn 37ste ging het licht voorgoed uit. De inmiddels 51 jaar oude Felten herinnert het zich nog als de dag van gisteren: de dag dat hij wakker werd en dacht dat het nog nacht was, tot hij buiten de vogels hoorde fluiten.

Hij vertelt het nuchter in de documentaire, waarin de Vlaamse filmmaker Küpper (zelf ook motorrijder) hem volgt in zijn need for speed. Die film krijgt visueel een enorme impuls van de immense Australische zoutvlaktes waar de recordpogingen worden gedaan.

Felten is een typische Australische bloke, die alles nuchter bekijkt. Dark Rider is niet alleen een portret van hem; minstens even belangrijk is zijn navigator Kevin Magee, een voormalige motorprof wiens carrière vroegtijdig ten einde kwam door een dramatische crash. Magee rijdt gelijk op met Felten en geeft hem instructies – “lííííííínks, rééééééchts, go go go go go go”. Zijn dreinende stemgeluid gaat op in het gejakker van de motoren en vormt een soort mantra in het indringende geluidsontwerp van de film.

Felten heeft de ambitie, maar Magee geeft hun missie een hart. Als het erop aankomt laat hij meer dan Felton zijn emoties zien, een welkome doorbreking van de stoere-jongens-ferme-knapensfeer in het raceteam. Iets meer aandacht voor wat Feltens echtgenote en moeder precies van zijn plannen vinden, was op zijn plaats geweest.

Een andere hoofdlijn in de film draait om de 13-jarige Jed, bij wie een vergelijkbare oogziekte is vastgesteld. Ook Jed is een fervent motorrijder, maar hij heeft nog een andere passie, waarvan het nog onwaarschijnlijker is dat hij hem ook blind zal kunnen uitoefenen: rodeorijden.

De tiener trekt zich op aan Felten. Terwijl artsen hem het gevoel geven dat zijn leven voorbij zal zijn als hij blind is, toont Felten een andere uitweg. “De mooiste kansen die ik kreeg in het leven had ik nooit gehad als ik niet blind was geworden,” vertelt Felten de jongen tegen het eind van de film. Als hij nu op magische wijze zijn zicht terug zou kunnen krijgen, weet hij niet of hij dat wel zou willen, voegt hij eraan toe. Je gelooft hem nog ook.

Dark Rider

Regie Eva Küpper
Met Ben Felten, Kevin Magee
Te zien in De Balie, Het Ketelhuis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden