Docu over voetballer Mbark Boussoufa uit Amsterdam-Oost op komst

Producent Paul Ruven heeft een documentaire gemaakt over de Nederlands-Marokkaans profvoetballer Mbark Boussoufa. BNN-Vara zendt de film Voetbalmiljonair uit Oost op donderdag 10 september uit op NPO3.

Mbark Boussoufa Beeld anp
Mbark BoussoufaBeeld anp

Ruven en regisseur Carin Goeijers volgden de nu 30-jarige Boussoufa gedurende 2,5 jaar. De producent ontmoette de voetballer bij toeval op het vliegveld van Los Angeles.

De film volgt Boussoufa gedurende een van de moeilijkste periodes van zijn leven. Zijn club FC Anzji uit de Russische deelstaat Dagestan dreigde failliet te gaan. Wat voor de in Amsterdam geboren voetballer een gouden toekomst leek, werd onzeker toen eigenaar Soelejman Kerimov (één van de rijkste mensen ter wereld) in de problemen kwam.

Daarnaast focust de documentaire op de worsteling van Boussoufa met de eenzaamheid in zijn kapitale, zwaar bewaakte villa in Moskou. Hij mist zijn familie uit Amsterdam en Marokko en zijn ouders oefenen steeds meer druk op hem uit om te gaan trouwen. Maar de gelovige voetballer is bang het ja-woord te geven aan een golddigger die er na een paar jaar huwelijk met zijn rijkdom vandoor gaat.

Gouden Kalf
Boussoufa groeide op in Amsterdam-Oost en voetbalde in zijn jeugd bij Ajax met Wesley Sneijder en Nigel de Jong. Voordat hij terechtkwam bij FC Anzji speelde de Marokkaanse Nederlander bij Chelsea en Anderlecht. Bij die Belgische club werd hij twee maal landskampioen, won twee Gouden Schoenen en werd drie maal tot profvoetballer van het jaar gekozen.

Trainer Guus Hiddink haalde hem vervolgens naar het Dagestaanse sterrenelftal met een waarde van 180 miljoen euro. Het is de bedoeling dat Voetbalmiljonair uit Oost vóór de vertoning op televisie een grootse première krijgt op een 'grootse, voetbalachtige setting', aldus producent Ruven. Hij werkte recent onder andere aan documentaires over actrices Marja Kok en Shireen Strooker en pianist Wibi Soerjadi. Regisseur Carin Goeijers won eerder een Gouden Kalf voor haar documentaire De Nieuwerwetse wereld.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden