Plus

Docu over protestpartij SP toont vooral hoe het volgens henzelf gaat

De Socialistische Partij wil besturen én protesteren, deel uitmaken van de gevestigde orde en tegelijkertijd daar tegenaan schoppen. Deze dagelijkse spagaat is vastgelegd in een documentaire die gisteren in première is gegaan.

Michiel Couzy
Huurders van Stadgenoot protesteren met de SP bij het hoofdkantoor van de corporatie Beeld Matthijs de Bruijne
Huurders van Stadgenoot protesteren met de SP bij het hoofdkantoor van de corporatieBeeld Matthijs de Bruijne

De grootste uitdaging voor de SP is om als bestuurderspartij activistisch te blijven, zegt fractievoorzitter Dani­el Peters in de film Straatvechters op het Pluche van filmmaker en SP'er Dessie Lividikou.

Dat zien we terug in de documentaire: terwijl wethouders Laurens Ivens en Arjan Vliegenthart in de Stopera compromissen sluiten, gaan partijleden in de rode SP-jassen langs de deuren bij de arme Amsterdammers. Een beeld dat we nog kennen uit de tijd dat SP nog oppositiepartij was.

Protestpartij
Sinds 2014 zit SP in het Amsterdamse gemeentebestuur, met zijn voormalige aartsvijanden VVD en D66. De partij wil voorkomen dat ze net zo uit de gratie raakt als de PvdA, die in het kabinet stapte met zijn gezworen politieke opponent VVD en daarmee onherkenbaar werd voor linkse kiezers. De SP moet zich daarom blijven profileren als protestpartij, die opkomt voor de minderbedeelden.

In de documentaire staat een grote actie in Holendrecht centraal. Huurders kampen daar met schimmel. Corporatie Stadgenoot geeft niet thuis. De SP weet deze mensen te mobiliseren en samen gaan ze naar het hoofdkantoor van Stadgenoot om een zwartboek met klachten aan te bieden.

Na afloop roept een van de buurtbewoners geheel in lijn met het SP-gedachtegoed: "En nu kunnen wij weer naar onze schimmelwoningen, terwijl de heren van Stadgenoot naar hun villa's gaan."

De film is er een over de SP, door de SP en in opdracht van de SP, dus we krijgen vooral te zien hoe de SP zelf vindt dat het gaat. Best goed, zo te zien. Tevreden wethouders krijgen de ruimte om te vertellen wat ze allemaal bereiken op het gebied van betaalbare woningen, armoedebeleid en de strijd tegen werkloosheid. En op straat blijft de partij zichtbaar.

Stoom uit de oren
Waar de film aan voorbijgaat, zijn de veren die de SP moet laten. D66 en VVD scoren namelijk ook hun punten. Met lastenverlichting bijvoorbeeld, zeer tegen de zin van de socialisten. En vorige week presenteerde de coalitie een nieuw erfpachtstelsel, waar de SP alleen mee instemt omdat het moet.

De film richt zich vooral op het wel en wee van de partij en daarom krijgen we geen inzicht in de discussies die de wethouders voeren met de VVD'ers en D66'ers in het college. Terwijl die best hoog kunnen oplopen, tot aan stoom uit de oren toe, aldus Vliegenthart, na afloop van de première. "Maar onze karakters zitten dusdanig in elkaar, dat we daar weer uitkomen."

Dat de SP tevreden is over de ongebruikelijke coalitie, is duidelijk. Maar voor landelijk partijleider Emile Roemer is dit geen reden terug te komen op zijn uitspraak van afgelopen weekend, dat regeren met de VVD voor de SP uitgesloten is. "In Amsterdam is het experiment geslaagd," zegt hij.

"Op lokaal niveau zijn mensen en karakters enorm belangrijk. En met de VVD weten we dat afspraak ook afspraak is. Maar op landelijk gebied zitten we te ver uit elkaar. We zijn het fundamenteel met elkaar oneens."

Lees ook het interview met Emile Roemer: Rode kaart voor VVD [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden