PlusInterview

Docu over overleden INXS-zanger: ‘Hij verdient erkenning’

Michael Hutchence is moeilijk los te zien van zijn bizarre dood. De docu Mystify eert vooral het leven van de INXS-zanger.

Stefan Raatgever
Michael ­Hutchence met toenmalige vriendin Kylie Minogue.   Beeld
Michael ­Hutchence met toenmalige vriendin Kylie Minogue.

Dat het tijd was om het levensverhaal van Michael Hutchence te vertellen besloot regisseur en vriend Richard Lowenstein (60) tijdens een comedyshow. “Er werden grappen gemaakt over Michael. Leuk, maar telkens was de clou dat zogenaamde seksspel waarbij hij zich zichzelf per ongeluk van het leven beroofde. Ik dacht: als ik niets doe, wordt Michael straks voor altijd herinnerd als die gast van die mislukte wurgseks. Ik wilde dat beeld corrigeren, maar vooral schetsen wat een geweldige podiumkunstenaar en beminnelijk mens hij was.’’

Meer dan tien jaar deed hij uiteindelijk over Mystify: Michael Hutchence, waarin onder anderen de bandleden van INXS, vriend Bono en ex-vriendinnen zangeres Kylie Minogue en model Helena Christensen hun verhaal over de in 1997 op 37-jarige leeftijd overleden Hutchence vertellen. Lowenstein, in de jaren 80 regisseur van videoclips bij INXS-hits als Never Tear Us Apart en Need You Tonight, schetst een warm portret van een popster die net zo snel de overtreffende trap als de neerwaartse spiraal bereisde.

Om te beginnen met zijn dood. U weet zeker dat dat geen ongeluk was, maar zelfmoord.

Lowenstein: “Ik heb nooit in die seksspeltheorie geloofd. Ik ben goed bevriend met zijn ex-vriendin Michelle. Zij vertelt hoe Michael haar 20 minuten voor zijn dood belde. Hij huilde, voelde zich ellendig en wilde haar spreken. Ze is naar zijn hotel geracet, maar kwam te laat. Die paniek lijkt me geen begin van een seksfantasie, zeker niet terwijl je weet dat je binnen enkele minuten zult worden gestoord. Michelle heeft haar verhaal nooit in de pers willen vertellen. Begrijpelijk, maar ook jammer: nu heeft dat bizarre verhaal zich in het collectieve geheugen genesteld.”

Hutchence was privé in een moeilijke situatie beland.

“Ik wist van Michaels ongeval in 1992, in Kopenhagen. Michael vertelde dat hij van zijn fiets was gevallen en zijn smaak en reukvermogen kwijt was. Zijn persoonlijkheid was sindsdien zo anders dat ik altijd al vermoedde dat er meer was. Toen Helena vertelde over de mogelijke zware hersenschade, hebben we het rapport van de lijkschouwer aan een neurochirurg gegeven. Die concludeerde dat het nog veel ernstiger was dan Michael zelf zei.”

“In de laatste vijf jaar van zijn leven haalde hij bizarre acties uit. Hij viel fotografen aan, sloeg zomaar een gitaar kapot in de studio. Dat kun je verwarren met cliché rock-’n-rollgedrag, maar in de eerste twintig jaar van zijn loopbaan had hij daar geen enkele blijk van gegeven. Ik ken hem als een warm en creatief mens. Ineens was hij een Ozzy Osbourneachtig creatuur. Dat was natuurlijk niet zomaar. Hij moet het vreselijk zwaar hebben gehad.”

U was ook bevriend met hem, ging soms samen op vakantie. Was dat een voordeel of een handicap voor de film?

“Bij het maken van de clips was het fijn. Ik kon zien hoe hij me met de jaren meer vertrouwde. Waanzinnig sexy zoals hij met de camera speelt. De documentaire heb ik jaren voor me uit geschoven. Nu kon ik het doen zonder er een liefdesbrief van te maken. Mystify is objectief, maar niet klinisch, zoals wanneer een vreemde het had gemaakt.”

“Ik vond het fijn me onder te dompelen in de verschillende fases van zijn leven. Het probleem kwam toen ik de film als geheel moest terugkijken. Toen drong weer tot me door hoe vreselijk jammer het is hoe het is gelopen. Bij voorvertoningen heb ik steeds buiten de zaal gewacht.”

Wordt zijn erfenis te weinig op waarde geschat?

“Michael was als songschrijver geen Bob Dylan, maar de muziek van INXS had wel meer substantie dan pakweg Duran Duran. Maar kijk naar Michaels optreden in een uitverkocht Wembley in 1991: dat is wereldtop. Op het podium hoorde hij tot de klasse van Bono, Prince en Mick Jagger. Daar verdient hij erkenning voor.”

Mystify: Michael Hutchence is te zien in Cinema De Balie en Melkweg Cinema.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden