PlusTv-recensie

Docu over geluksindustrie: wanneer is het hulp, wanneer uitbuiting?

De alarmerende statistiek dat een op de vijf millennials te kampen krijgt met een burn-out was voor journalisten Jelte Sondij en Lars Gierveld reden voor een onderzoek. Niet naar de oorzaken, maar juist naar de middelen die de getroffenen inzetten om hun geestelijke nood te lenigen.

Is geluk te koop? Beeld Videoland
Is geluk te koop?Beeld Videoland

In Is geluk te koop? vanaf donderdag te zien op betaalplatform Videoland, keren zij de Nederlandse geluksmachinerie binnenstebuiten. Dat veld is met zo’n 60.000, zelfbenoemde, geluks- en levenscoaches een industrie van formaat met een omzet die in de honderden miljoenen moet lopen. Dat wordt al snel duidelijk als Sondij en Gierveld naar de verdiensten vragen. Online-gelukscoach Sanny Verhoeven schat de winst van haar eenmanszaak na een jaar digitaal inspireren ‘tussen de 100.000 en 200.000 euro.’

Door steeds expliciet te informeren naar de financiële kant van de gelukszaak leggen de twee voormalig Rambam-programmamakers knap het spanningsveld bloot tussen ‘investeren in jezelf’ en ‘investeren in de bankrekening van de coach’. Waar ligt de grens tussen het helpen en het uitbuiten van een gelukszoeker? En hoeveel is mentale gezondheid eigenlijk precies waard?

Schemergebied

Raak is het citaat uit de kersttoespraak van koning Willem-Alexander: “Het streven naar geluk is mooi. Maar het mag geen obsessie worden.” Jammer dat hij er niet bij vermeldde waar het één precies overgaat in het ander. In dat schemergebied speelt Is geluk te koop? zich af.

De behoefte aan houvast blijkt enorm. Of, zoals wandelcoach Lars het formuleert: “Of je niet beter naar een psycholoog kunt? Tja, hoe succesvol zijn zij in de afgelopen vijftig jaar nou eigenlijk geweest?” Succes – in de carrière, maar ook thuis – blijkt het toverwoord in de huidige Instagrammaatschappij.

Het is jammer dat Sondij en Gierveld maar drie kwartier nemen voor hun zoektocht, die meandert langs persoonlijke coaches, online inspirators, publieksmenners en zelfs een spirituele kalligrafeergoeroe. Sommige praktijken schreeuwen om meer en diepgravender aandacht dan de documentaire biedt. Wat gebeurt er bijvoorbeeld echt bij de sessies van het programma 365 dagen succesvol, waarvoor de Afas Live moeiteloos volloopt? Waarom omhelzen de cursisten elkaar zo innig?

Ook hadden de problemen die hen dreven om 3300 euro voor een trainingsprogramma neer te leggen meer ruimte verdiend. Een knappe journalistieke onthulling over de geldverslindende healings van het Oosterse Master Sha-centrum wordt enigszins weggestopt.

Blijft over een prikkelende kijk op een wereld die gezien het aan invloed winnende idee van de maakbaarheid van het bestaan, alleen maar zal uitdijen.

Is Geluk te koop? Videoland

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden