Update

DNB doet aangifte wegens lekken document

De Nederlandsche Bank heeft aangifte gedaan wegens het lekken van informatie over DSB naar RTL Nieuws. ANP Beeld
De Nederlandsche Bank heeft aangifte gedaan wegens het lekken van informatie over DSB naar RTL Nieuws. ANP

AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft donderdag aangifte gedaan wegens het lekken van informatie over DSB naar RTL Nieuws. Dat heeft een woordvoerder van DNB gezegd naar aanleiding van berichtgeving hierover op de website van RTL.

RTL Nieuws kreeg een vertrouwelijke brief in handen van advocatenkantoor NautaDutilh, gedateerd 4 oktober van dit jaar. Daarin geeft het advocatenkantoor advies aan DNB over hoe om te gaan met de situatie rondom DSB Bank, die op dat moment onder vuur lag van claimstichtingen. RTL Nieuws publiceerde de brief op de eigen website.

DNB heeft aangifte gedaan omdat de verspreiding van het document ''mogelijk haar oorzaak vindt in een misdrijf'', zo schrijven advocaten van DNB aan RTL. ''DNB zal vandaag bij justitie aangifte doen van een mogelijke overtreding van toepasselijke geheimhoudingsverplichtingen'', zo stellen de advocaten in een brief die RTL aan het ANP heeft verstrekt.

De woordvoerder van DNB wilde geen aanvullend commentaar geven.

Behalve de brief van het advocatenkantoor kreeg RTL Nieuws nog eens zes brieven in handen van DNB die gericht waren aan DSB of Dirk Scheringa. Deze documenten, die tussen december 2005 en september 2009 werden verstuurd, staan ook op de website van RTL Nieuws. RTL is verzocht de documenten van de website te halen, maar weigert. Volgens RTL dient publicatie een maatschappelijk belang.

RTL heeft alle documenten gebruikt om een eigen reconstructie te maken van de gebeurtenissen rondom DSB en de rol van DNB. Een van de conclusies van RTL is dat DNB de problemen waar DSB mee kampte, te laat heeft aangepakt. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden