PlusFilmrecensie

Divino Amor is een scherpe reactie op Braziliaans conservatisme

Hoewel regisseur Gabriel Mascaro het niet expliciet benoemt, is Divino Amor een scherpe reactie op het Braziliaans conservatisme van de afgelopen jaren.

Joost Broeren-Huitenga
Divino Amor speelt in het jaar waarin de Braziliaanse president Bolsonaro aan het eind van zijn tweede ambtstermijn zal komen.  Beeld
Divino Amor speelt in het jaar waarin de Braziliaanse president Bolsonaro aan het eind van zijn tweede ambtstermijn zal komen.

Gabriel Mascaro creëerde al een magisch-realistische sfeer vol neonverlichte beelden in zijn vorige film Neon Bull, waarmee de Braziliaanse regisseur internationaal doorbrak. In de zelfverzekerde opvolger Divino Amor (’Goddelijke liefde’) zet hij in alle opzichten een stap verder.

Door de film in de toekomst te laten spelen, geeft Mascaro zichzelf de vrijheid het heden net iets uit te vergroten in zijn lofi-religieuze scifi. Divino Amor speelt in het Brazilië van 2027, waar de scheiding van kerk en staat enkel nog in naam bestaat. Het heteroseksuele gezin is niet slechts de hoeksteen, maar het enig mogelijke model. Mascaro’s gouden greep is dat hij een hoofdpersoon kiest die zich hier niet tegen verzet, maar zich er juist volledig aan heeft overgegeven.

Joana (Dira Paes) is frequent bezoeker van de drive-inkerk en zet zich er in haar werk als ambtenaar bij het scheidingsbureau vooral voor in om de stellen die zich bij haar melden terug het huwelijk in te leiden. Ze stuurt ze daartoe naar de sekteachtige groep Divino Amor, die niet alleen doopceremonies en euforische missen inzet om religieuze vervoering te bereiken, maar ook groepsseks. Ook zelf komt ze er terecht, wanneer zij met haar echtgenoot Danilo (Julio Machado) maar niet zwanger wordt. Mascaro vangt haar verhaal in overdonderende beelden, gefilmd door cameraman Diego García, die binnenkort de eerste Robby Müller Award zal ontvangen.

Niet toevallig speelt Divino Amor in het jaar waarin de Braziliaanse president Bolsonaro aan het eind van zijn tweede ambtstermijn zal komen. Hoewel zijn naam niet wordt genoemd, en ook de politiek nergens expliciet het onderwerp is, is Divino Amor een scherpe reactie op de Braziliaanse ruk naar reactionair conservatisme van de afgelopen jaren.

Divino Amor

Regie Gabriel Mascaro
Met Dira Paes, Julio Machado
Te zien in De Uitkijk, Eye, Rialto

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden