Divine in Pink Flamingos 1972.

PlusBeeldspraak

Diva Divine en de ultieme wansmaak

Divine in Pink Flamingos 1972.Beeld Dreamland

Wie is de grootste smeerlap aller tijden in de VS? Zangeres en actrice Divine, vooral bekend van de meezinger Shoot Your Shot, is de uitdager.

Bart van der Put

Bij elkaar komen is fijn, besmet raken een nachtmerrie. Er was een verjaardag. Er kwam goed gezelschap. We hielden ons aan de voorschriften. Maar na afloop telde ik de dagen tot de incubatietijd verstreken was. Het werd een worsteling met het geweten: waarom zou ik mijn beste vrienden wantrouwen? Waarom konden mijn andere beste vrienden niet ook aan de feesttafel plaatsnemen?

De boot was vol: er mochten slechts twee passagiers in. Vanwege de pandemie. Ik mag niet klagen, het was fijn en niemand werd ziek. Maar er zijn momenten waarop het beknotte leven me opbreekt. Schiet maar op met dat vaccin. Shoot your shot!

De overheid worstelt momenteel met een vaccinatiecampagne die ons aan de spuit moet helpen, terwijl Divine daar al lang geleden een puike hitsingle voor heeft opgenomen. Dat was in 1982, toen ze nog springlevend was en in de Toppop-studio met uitbundige slordigheid Shoot Your Shot playbackte. Die meezinger was nergens zo ­populair als in ­Nederland, al is het de vraag of iedereen ­begreep waar de Amerikaanse dragqueen om vroeg. Anno 2021 gaat haar liederlijke hit over het vaccin.

Dubieus haar

De worsteling van de Nederlandse overheid valt in het niet bij het armageddon dat zich in het land van de betreurde Divine voltrekt. Van de bestrijding van de pandemie werd een potje gemaakt door de president die de verkiezingen verloor en zijn achterban daarom opdroeg het Capitool te bestormen. Er zijn slechte verliezers, maar er kan er maar een de slechtste zijn.

We moeten het Trump nageven: hij is een absolute ­wereldster als het op smeerlapperij aankomt. Geef die man een trofee, een oorkonde en een medaille. Misschien heeft hij er dan eindelijk genoeg van.

Divine worstelde ook met het behoud van haar toppositie. In haar beruchtste bioscoopsucces Pink Flamingos (1972) wordt ze door een krant uitgeroepen tot ‘the filthiest person alive’, zoals dat Trump een paar regels terug ook overkwam. Daar zal hij niet van gediend zijn, maar zij was er trots op de smerigste te zijn. De ene grotesk geschminkte Amerikaanse diva met dubieus haar is de andere niet. We mogen ze niet allemaal over een kam scheren. Maar net als haar stijlloze navolger krijgt Divine in haar doorbraakfilm last van een uitdager die haar van de troon wil stoten.

Het zijn er zelfs twee. Connie en Raymond Marble zijn ziedend over de uitverkiezing van Divine tot de smerigste persoon op aarde. Divine is slechts een ordinaire, voortvluchtige crimineel. De Marbles hebben een kelder vol ontvoerde tienermeisjes voor de productie van baby’s die ze verkopen om van de winst heroïne aan school-­kinderen uit te delen. Raymond klust bovendien bij als potlood­venter en tasjesdief. Een man moet zijn ei kwijt.

Het echtpaar stuurt Divine een feestelijk verpakte drol voor haar verjaardag. Ze noemen haar op de bijgaande kaart fatso. Was getekend: ‘the filthiest people alive’. Die geste is natuurlijk smakeloos, maar ook hoogst onverstandig. Het wordt oorlog en alle gangbare opvattingen over omgangsvormen, hygiëne en moraal sneuvelen op het slagveld van de Amerikaanse wansmaak.

Divine en haar jeugdvriend annex partner in schandalige filmzaken John Waters deinsden nergens voor terug om Pink Flamingos tot een fenomeen te maken. Dat lukte: na drie korte en twee lange films werden ze alsnog beroemd en berucht.

Verbazing

Hoe ver kun je gaan? Nooit ver genoeg, constateerde ­Waters jaren na dato met enige weemoed. Wansmaak kent allang geen grenzen meer in Amerika, alles is geoorloofd als je aandacht wilt trekken. Hoe verder je daarin gaat, hoe hoger je kunt komen.

Pink Flamingos zien is naar Amerika kijken. Het was een undergroundfilm uit het Nixontijdperk, een balorige punkprovocatie voor een beperkt publiek. Maar het werd een schandaalsucces. En een profetie voor een tijdperk waarin je met schaamteloze wansmaak krantenkoppen dicteert en het Witte Huis kunt bereiken. Wat heeft hij nou weer gedaan? OMG!

Dat was dat.

Divine stierf in 1988 door hartfalen. Ze was 42 jaar. Haar doorbraakfilm heeft een legendarische status. Je kunt er nog steeds naar kijken met open mond van verbazing. Moet je dat zien! Hoe durven ze? Ongehoord! Dat is een ­hele prestatie.

Op Netflix en bij andere aanbieders die aandeelhouders tevreden moeten houden, zul je Pink Flamingos niet ongecensureerd zien. Daar moet je naar zoeken op schaarse ­import-dvds, die wellicht ingekort zijn. Of op smerige websites van dubieuze types die van alles en nog wat aanbieden. En daar gratis een virus bij verstrekken. Shoot your shot!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden