PlusAchtergrond

Dit zijn de genomineerden voor de Theodora Niemeijer Prijs

Het duo Razia Barsatie en Marjet Zwaans, Silvia Martes en Buhlebezwe Siwani zijn genomineerd voor de Theodora Niemeijer Prijs, de enige Nederlandse beeldendekunstprijs die uitsluitend aan vrouwelijke kunstenaars wordt toegekend.

Jan Pieter Ekker
Marjet Zwaans en Razia Barsatie.  Beeld Koos Breukel
Marjet Zwaans en Razia Barsatie.Beeld Koos Breukel

Dat hebben Stichting Nie­meijer Fonds en het Van Abbe­museum vandaag bekendgemaakt, op Inter­nationale Vrouwendag.

“De jury is onder de indruk van het wereldburgerschap van alle deelnemers,” stelt voorzitter Hedy d’Ancona in het juryrapport. “Vele voorstellen refereren aan de maatschappij waarin we leven, solidariteit met ‘zusters’ in andere landen, de angstaanjagende tijdsgeest het gapende gat tussen arm en rijk en het klimaatprobleem.”

Er waren 111 projectvoorstellen ingestuurd, waaruit volgens D’Ancona cum suis een enorme urgentie en betrokkenheid spreekt. “Iedere inzending is wat ons betreft een stap in de goede richting van meer gelijke kansen tussen mannelijke en vrouwelijke kunstenaars in de kunstwereld.”

De prijs ter waarde van 10.000 euro wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan de kunstenaar die het beste projectvoorstel maakt voor Het Oog, een ovale patio in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Silvia Martes.  Beeld Koos Breukel
Silvia Martes.Beeld Koos Breukel

Drie voorstellen

Razia Barsatie (Paramaribo, 1982) en Marjet Zwaans (Groningen, 1988) ontmoetten elkaar in 2018 in Suriname, toen ze deelnamen aan de Moengo Triënnale. Samen willen ze de positie van vrouwelijke Surinaamse kunstenaars versterken door middel van een collectieve werkplaats met een op maat gemaakt mentorshipprogramma. Hun voorstel voor Het Oog behelst een uitwisselingsprogramma met vijf online bijeenkomsten.

Het voorstel van Silvia Martes (Eindhoven, 1985) speelt in op de pandemie. Martes, in 2013 afgestudeerd aan de Rietveld Academie, wil een glazen huis bouwen binnen het museum. Het glazen huis wordt omringd door camera’s, waardoor binnen nauwelijks sprake is van privacy en het spanningsveld tussen isolatie en blootstelling zichtbaar wordt.

De van oorsprong Zuid-Afrikaanse Buhlebezwe Siwani (Johannesburg, 1987) ten slotte stelt voor om een installatie te bouwen van groene Zuid-Afrikaanse Preemzeep, die volgens haar symbool staat voor de situatie in het land, die werd gecreëerd en gehandhaafd door kolonisatie en het apartheidsregime.

De installatie bestaat uit twee steden boven elkaar, de bovenste typisch Nederlands, de onderste met typisch Kaap-Hollandse architectuur uit Zuid-Afrika. Als het regent, sijpelt de zeep naar beneden, waardoor de Kaap-Hollandse stad oplost.

De Theodora Niemeijerprijs wordt maandag 27 september uitgereikt door Hedy d’Ancona tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Van Abbemuseum. Eerdere winnaars zijn Josefin Arnell (2018), Sissel Marie Tonn (2016), Sachi Myachi (2014) en Sarah van Sonsbeeck (2012).

Siwani Buhlebezwe.  Beeld Koos Breukel
Siwani Buhlebezwe.Beeld Koos Breukel

‘Pussy pendant’ op Vrouwendag

Kunstenaar Denise Rosenboom heeft haar netwerk ingeschakeld om vrouwelijke standbeelden in steden in binnen- en buitenland – van Amsterdam en Rotterdam tot Berlijn en Barcelona – te voorzien van een ‘pussy pendant’. Met deze actie wil Rosenboom belangrijke vrouwen, onder wie Wilhelmina Drucker,­ Aletta Jacobs en Mata Hari, in de schijnwerpers zetten en mensen inspireren om ‘de kracht van de vrouw, diversiteit, liefde en vrijheid te vieren’. De beelden zijn onder meer te zien op Rosenbooms Instagram­account: @deniserosenboom.

Vandaag wordt ook de korte biografische film The Knuckle Princess van regisseur Jacobine van Hellemond gelanceerd. Daarin draait het om Eri Yoshida, de eerste en enige vrouwelijke speelster ooit in het Japanse profhonkbal. Zij debuteerde in 2009 op 16-jarige leeftijd in het professionele mannenhonkbal met een geheim wapen: de knuckleball.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden