uittips

Dit zijn de exposities waar we dit najaar naar uitkijken

De Uitmarkt is het startschot voor het nieuwe culturele seizoen. Het goede nieuws: er is genoeg moois om naar uit te kijken. Dit zijn de tips van onze kunstrecensent.

Het kunstwerk Flora van Rembrandt wordt speciaal voor de tentoonstelling Oogappels Van De Tsaren in de Hermitage naar Amsterdam gehaald. Beeld anp
Het kunstwerk Flora van Rembrandt wordt speciaal voor de tentoonstelling Oogappels Van De Tsaren in de Hermitage naar Amsterdam gehaald.Beeld anp

1. Locus

De Thai Apichatpong Weerasethakul (Bangkok, 1970) en Cao Guimarães (Belo Horizonte, 1965) uit Brazilië zijn beiden kunstenaars die werken op het grensvlak van cinema en beeldende kunst. De ­gezamenlijke expositie Locus laat zien dat hun werk sterk is geworteld in hun lokale situatie. Weerasethakul en Guimarães vinden vooral inspiratie in het alledaagse leven dat zij om zich heen zien. Door diep door te dringen tot allerlei bijzonderheden ter plekke geven zij de plaatselijke schoonheid een universele zeggingskracht.

16 september t/m 3 december in Eye

2. Matthijs Maris

De sprookjesachtige figuren en wonderlijke landschappen van Matthijs Maris (1839-1917) komen eindelijk samen in een overzichtstentoonstelling. Die is mogelijk geworden doordat de Burrell Collection uit Schotland nu naar ­Nederland mag reizen.

De scheeps­magnaat William Burrell (1861-1951) liet veel schilderijen van Maris na aan de stad Glasgow, op voorwaarde dat ze nooit naar het buitenland mochten. Het Schotse parlement heeft nu een ­uitzondering gemaakt, waardoor de werken voor een keer deze kant op komen.

6 oktober t/m 7 januari in het Rijksmuseum

3. Anton Heyboer

Anton Heyboer (1924-2005) is bij het grote publiek vooral bekend als een zonderling die met vijf vrouwen in Den Ilp woonde. Veel minder bekend is dat hij in de jaren zestig en zeventig succesvol was.

Zijn werk werd gekocht door het Museum of ­Modern Art (MoMA) in New York. Het ­Gemeentemuseum Den Haag laat zien hoe Heyboer na een vrijwillige opname in een psychiatrisch ziekenhuis kunst ging maken om vat op de werkelijkheid te krijgen.

25 augustus t/m 4 februari in het Gemeentemuseum in Den Haag

4. Oogappels van de tsaren

Toen de Hermitage Amsterdam in 2009 de deuren opende, lag er een gentleman's agreement met het Rijksmuseum. Er zouden geen schilderijen uit de Hollandse Gouden Eeuw te zien zijn. Inmiddels is het Rijks­museum zo succesvol dat de lokale Hermitage niet meer als een concurrent wordt gezien.

Tijd voor een tentoonstelling met zeventiende-eeuwse schilderijen uit Sint-­Petersburg. Er komen 62 werken van vijftig schilders naar Amsterdam, waaronder Rembrandts Flora, een schilderij dat ­vanwege de glimlach wel wordt vergeleken met de Mona Lisa.

7 oktober t/m 27 mei in de Hermitage ­Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden