Dit weten we al over de iPhone 5

Officieel is er nog helemaal niets aangekondigd over de nieuwste generatie smartphones van Apple, maar dankzij het geruchtencircuit 'weten' we alles al: wanneer-ie komt, wat-ie kan en hoe-ie eruit ziet. Volgende week woensdag wordt de iPhone 5 hoogstwaarschijnlijk officieel aangekondigd. We zetten een aantal geruchten op een rij.

Beeld Screenshot nowhereelse.fr

Apple heeft het 'm weer geflikt. Alle ogen zijn op de Amerikaanse technologiereus gericht, nadat het bedrijf de Amerikaanse media gisteren uitnodigde voor een persevenement dat volgende week woensdag, 12 september, zal plaatsvinden. Waar het persevenement precies over zal gaan stond er niet bij.

Maar dat hoeft ook niet: iedereen wéét al dat de langverwachte iPhone 5 eindelijk gaat worden aangekondigd. Op de uitnodiging was namelijk prominent het cijfer 12 te zien dat een schaduw werpt op het cijfer 5. Het is de beproefde methode van de smartphone- en tabletfabrikant om de verwachtingen zo hoog mogelijk op te stuwen. Hoe luiden die?

De releasedatum
Tussen de releasedata van de vorige versies van de iPhone zat telkens één jaar. Vorig jaar was was de eerste keer dat Apple van dat schema afweek: toen werd er 'slechts' een gepimpte versie van de iPhone 4 (iPhone 4S) aangekondigd. Nog een jaar uitstel kan Apple zich volgens analisten niet veroorloven, en dus zal het apparaat nog dit najaar komen, aldus verschillende technologiesites. Op basis van 'betrouwbare bronnen' melden zij een releasedatum van 21 september in de VS. Vermeende vakantiestops bij Amerikaanse providers versterkten dat gerucht nog eens. Op internationale markten, waaronder Nederland, zou de nieuwe iPhone dan op 5 oktober in de winkels liggen.

De naam
De meeste geruchtensites gaan ervan uit dat het nieuwe apparaat de iPhone 5 gaat heten, in navolging van de iPhone 4 en iPhone 3. Maar ook de naam 'new iPhone' wordt vaak genoemd, omdat Apple haar nieuwste tablet 'new iPad heeft genoemd, in plaats van 'iPad 3'. Het feit dat Apple afgelopen voorjaar een juridische strijd begon om de domeinnaam iPhone5.com doet echter het eerste vermoeden. Het mysterieuze cijfer vijf in de uitnodiging wijst eveneens in die richting.

De prijs
Om te schatten hoe duur de nieuwe iPhone gaat worden, gaan de meeste sites uit van de prijs van de voorganger. Bij nieuwe producten houdt Apple namelijk doorgaans dezelfde prijs aan. Dat zou betekenen dat een losse iPhone 5 waarschijnlijk vanaf 599 dollar (475 euro) in de schappen zal komen te liggen. In combinatie met een tweejarig abonnement is dat dan 149 dollar (120 euro).

Het ontwerp
De iPhone 5 gaat, als we de geruchten mogen geloven, qua uiterlijk niet heel veel verschillen van zijn voorganger. Het apparaat wordt wellicht ietsje dunner (7,6 millimeter ten opzichte van de 9,3 millimeter van de iPhone 4S) en krijgt mogelijk een groter 4-inch scherm met een hogere resolutie. Sites verwijzen onder meer naar uitgelekte foto's en patentaanvragen van Apple. Verder is er al flink gespeculeerd over de toevoeging van touchscreen-knoppen en het gebruik van een speciale metaalsoort. Ook zouden we een kleiner kabelpoortje kunnen verwachten. Dat gerucht komt voort uit een vacature in mei waarin Apple op zoek was naar een ontwerper daarvoor.

De functies
Volgens veel sites zal de nieuwe iPhone standaard gebruik gaan maken van 4G, de nieuwste technologie voor mobiele netwerken. Geheel onomstreden is dat niet: 4G-netwerk is buiten Canada en de VS namelijk nog lang niet overal beschikbaar. Bij de nieuwe iPad moest Apple daarom de verwijzing naar 4G in de App-store verwijderen. De 4G-functie zou daarom voorlopig alleen voor de VS gelden. Verder zijn er onder meer geruchten over een verbeterde camera, en een functie die van de smartphone een soort betaalpas maakt. Een krachtiger processor en meer RAM-geheugen zijn ook nog het vermelden waard.

De Franse site Nowhereelse maakte onlangs een infographic waarin op een rijtje wordt gezet in hoeverre verschillende (technologie)sites in de belangrijkste geruchten geloven. Volgende week woensdag om 19.00 uur Nederlandse tijd zullen we hoogstwaarschijnlijk te horen krijgen hoe de vork daadwerkelijk in de steel zit.

De uitnodiging die Apple naar diverse Amerikaanse media verstuurde. Boven de 12 staat: 'Hij is er bijna.'
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden