PlusGrachtenfestival 2021

Dit is het Grachtenfestival in het kort

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Dit jaar organiseert het Grachtenfestival van 13 t/m 22 augustus meer dan 200 concerten, op 90 locaties met ruim 400 musici. Deze concerten vinden plaats op locaties door heel Amsterdam en in Amstelveen, Almere, Lelystad en Zaandam.

Het Parool

Thema

Het thema van het festival dit jaar is ‘Luister! Muziek als protest’. Muziek vertolkt wat met woorden niet kan, en soms ook niet mag: beweging, strijd, affectie. Met mu­ziek laat het Grachtenfestival mensen echt luisteren en brengt daarmee een boodschap over, geïnspireerd door het verborgen en openlijke protest en verzet dat verwerkt is in klassieke muziek en jazz – van eeuwen terug tot vandaag de dag en van over de hele wereld.

Premières

Er gaan veel voorstellingen in première tijdens deze editie van het Grachtenfestival. Onder meer From the Sun’s Perspective van House of Makers (Compagnietheater), Mars: van Camiel Jansen (Theater de Meervaart), een nieuwe compositie van Nawras Altaky door Nawras Altaky & friends (Paradiso), een nieuw stuk van Opera op Zak (Luther Museum), en een uitvoering van Sydney Plummer (DeLaMar West).

En natuurlijk is er nog meer nieuws te ontdekken. Pak de plattegrond erbij om de nieuwe locaties te bekijken en download de app Grchtnfstvl om te zien hoe je daar komt. De website raadplegen kan ook.

Talks

Muziek leeft, muziek verbindt en muziek is constant in beweging. Dat geldt ook voor Amsterdam. Welke rol kan het Grachtenfestival hierin vervullen? In een nieuwe serie talkshows, gepresenteerd door Roufaida Abou­taleb, gaan wij het gesprek aan met makers, organisatoren en publiek. Vanuit haar achtergrond als muzikant en programmamaker zal Aboutaleb een diverse selectie smaakmakers bevragen over hun betrokkenheid in en met de stad in het algemeen, en hun visie op de ontwikkeling van klassieke muziek en jazz in het bijzonder.

Van dinsdag 17 t/m donderdag 19 augustus presenteert het Grachtenfestival een nieuwe serie talks. Geniet live mee vanuit het heropende Felix Meritis, of volg het gesprek elke dag om 16.00 uur via de livestream!

Vertelconcerten

Met deze nieuwe reeks wil het Grachtenfestival zijn publiek meer context meegeven. Tijdens deze ­concerten belichten de musici een of meerdere onderwerpen die hen na aan het hart liggen; zoals een bijzondere band met een componist, een aangrijpende gebeurtenis uit zijn of haar leven, of de liefde voor een bepaald muziekstuk. Enkele voorbeelden:

• stadsdichter Gershwin Bonevacia onderzoekt met Club Classique de band met zijn naamgenoot, componist George Gershwin;

• pianist Camiel Boomsma schreef brieven aan zijn ­lievelingscomponisten Ravel en Wagner;

• jazzpianist Jetse de Jong deelt graag zijn passie over New Orleans Jazz;

• de musici van het Ardemus Saxophone Quartet vertellen over hoe belangrijk vrouwelijke componisten (voor ze) zijn;

• Bahghi zingt en vertelt over het leven van haar idool Billie Holiday.

• Artist in residence Shin Sihan deelt met zes mu­zikale vrienden en verteller Ab Nieuwdorp het spannende verhaal van Stravinsky’s L’Histoire du soldat.

Jazz@Night

Tafelen is het nieuwe uitgaan! In de serie Jazz @ Night organiseren we tafelconcerten, in samenwerking met ­verschillende horecalocaties. In plaats van losse tickets koopt u met twee of meer personen een tafeltje waaraan u kunt genieten van een drankje en live muziek.

Het Grachtenfestival heeft u nodig!

Steunen kan op diverse manieren: doe een donatie of nalatenschap of word vriend of ambassadeur. Meer informatie op grachtenfestival.nl/steun-het-grachtenfestival.

Meer informatie over het programma en kaartverkoop: grachtenfestival.nl. Download de Grachtenfestival-app Grchtnfstvl voor de laatste updates over de concerten en de locaties.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden