Dit is de winnaar van World Press Photo

De foto van het hartverscheurend huilende Hondurese meisje Yanela Sanchez, op de Amerikaans-Mexicaanse grens gemaakt door de Amerikaanse Getty Images-fotograaf John Moore, is gekozen tot World Press Photo of the Year 2019.

Jan Pieter Ekker
Het hartverscheurend huilende Hondurese meisje Yanela op de Amerikaans-Mexicaanse grens. Beeld John Moore
Het hartverscheurend huilende Hondurese meisje Yanela op de Amerikaans-Mexicaanse grens.Beeld John Moore

Moore kreeg de onderscheiding donderdagavond in de Westergasfabriek uit handen van Prins Constantijn. Tijdens de speciale ceremonie, waarbij alle genomineerden aanwezig waren, werd De Migrantenkaravaan van de Zweeds-Nederlandse fotograaf Pieter Ten Hoopen uitgeroepen tot 'Fotoverhaal van het Jaar'.

De jury had de keuze uit 78.801 inzendingen van 4.738 fotografen uit 129 landen. In totaal waren er 43 fotografen uit 25 landen genomineerd.

De winnende foto komt uit een reportage van Moore, die bij de Texaanse stad McAllen de grenspolitie volgde, die aan de Amerikaanse zijde van de grensrivier Rio Grande illegale immigranten opvangt.

Verontwaardiging
Het van haar moeder gescheiden meisje draagt een rode trui, die fel afsteekt tegen de donkere achtergrond, waarin een politiebusje en de onderlichamen van de veel grotere volwassenen te onderscheiden zijn. De foto werd gepubliceerd door talrijke media en veel gedeeld op sociale media, en voedde zo de verontwaardiging over het immigratiebeleid van de Amerikaanse president Donald Trump.

Prins Constantijn en Prinses Laurentien met de genomineerden in de Westergasfabriek. Beeld anp
Prins Constantijn en Prinses Laurentien met de genomineerden in de Westergasfabriek.Beeld anp

"De details op de foto zijn interessant. Van de handschoenen die de grenspolitieofficier draagt, tot het feit dat de veters zijn verwijderd," aldus de Amerikaanse juryvoorzitter Whitney C. Johnson, vicepresident 'Visuals and Immersive Experiences' van National Geographic.

Jurylid en fotojournalist Alice Martins voegt daaraan toe: "Het vertelt zoveel over het verhaal. En tegelijkertijd voel je je er echt zo mee verbonden (...). Deze foto toont een ander soort geweld, dat psychologisch is."

Perspectief van het kind
Moore fotografeerde in 65 landen op zes continenten. Sinds hij in 2008 naar de Verenigde Staten terugkeerde, focust hij op immigratie en grensaangelegenheden. In maart 2018 publiceerde hij het fotoboek Undocumented: Immigration and the Militarisation of the United States-Mexico Border, een alomvattende bundeling van tien jaar fotojournalistiek over immigratie en grensbeveiliging in de Verenigde Staten. Ook daarin kiest hij overigens geregeld het perspectief van het kind.

Moore werd al drie keer eerder onderscheiden bij World Press Photo, in 2005, 2008 en 2012; ook won hij onder meer de Pulitzer-prijs voor Breaking News-fotografie (2005) en de Robert Capa Gouden Medaille (2008).

Pieter Ten Hoopen maakte een 'zonnige, hoopvolle' serie over de noordwaartse migratiestroom in Mexico. Beeld Pieter Ten Hoopen
Pieter Ten Hoopen maakte een 'zonnige, hoopvolle' serie over de noordwaartse migratiestroom in Mexico.Beeld Pieter Ten Hoopen

Ook in het winnende 'Fotoverhaal van het jaar' - dit jaar voor het eerst - draait om immigratie. De in 1974 in Tubbergen geboren Pieter Ten Hoopen maakte een 'zonnige, hoopvolle' serie over de noordwaartse migratiestroom in Mexico, die volgens de jury 'niet op een standaard manier is gefotografeerd'. "Hij nam de tijd de momenten vast te leggen die normaal over het hoofd worden gezien, met empathie en respect."

Jasper Doest ontving twee tweede prijzen in de categorie 'Natuur', voor zijn foto's van de opvang van Caribische flamingo's op Bonaire en Curaçao. De Nederlandse organisatie Paradox, die met Notes From Aleppo, over het alledaagse leven in de verwoeste Syrische stad, was genomineerd in de categorie 'Interactieve productie van het jaar, legde het af tegen The Last Generation, over de verdwijnende Marshall Eilanden.

Alle bekroonde foto's en video's zijn vanaf zaterdag t/m zondag 7 juli te zien in De Nieuwe Kerk op de Dam.

Jasper Doest ontving twee tweede prijzen in de categorie 'Natuur', voor zijn foto's van de opvang van Caribische flamingo's op Bonaire en Curaçao. Beeld Jasper Doest
Jasper Doest ontving twee tweede prijzen in de categorie 'Natuur', voor zijn foto's van de opvang van Caribische flamingo's op Bonaire en Curaçao.Beeld Jasper Doest

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden