Dit is de slimste mens van Nederland

Klaas Dijkhoff, de VVD-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, heeft het tv-programma De Slimste Mens gewonnen. Hij liet cabaretier Stefano Keizers en Parooljournalist Hiske Versprille verslagen achter.

De drie finalisten van De Slimste Mens Beeld Kro Ncrv

De staatssecretaris versloeg Versprille ruim in de finaleronde, nadat eerder Stefano Keizers af moest druipen.

Dijkhoff denkt vooral dat hij gewonnen heeft door de breedte van zijn kennis: "Er is altijd wel een uitzending waarin je niks echt weet, maar dat viel dan toch wel op zijn plek. En in categorieën waarvan je zou zeggen dat ik veel weet, staatslieden bijvoorbeeld, ging het juist vaak mis."

'Talent voor nutteloze kennis'
Het trainen van zijn algemene overbodige kennis deed hij ook al in zijn jeugd en studententijd, vertelt Dijkhoff. "Sowieso heb ik wel talent voor het opslaan van nutteloze kennis. Meestal heb je daar niks aan, nu wel. Toch had ik er best mee kunnen leven als ik niet had geweten dat de mannelijke leden van ABBA Björn en Bennie heten. Of dat 'Bloemetjesgordijn' een carnavalshit van Wim Kersten & De Viltjes is."

Paroolverslaggever Hiske Versprille was de gedoodverfde winnaar, met de winst van zes van de zeven afleveringen in haar zak. Waar het mis ging? Versprille: "Het ging niet echt mis, Klaas is gewoon héél erg goed. Ik verloor ook niet op het nippertje. Hij stond veel te ver voor om hem nog in te kunnen halen."

Dat was ook precies wat Dijkhoff beraamd had, geeft hij toe. "Ik had me voorgenomen om vanaf het begin een grote voorsprong op te bouwen en dat lukte. Uiteindelijk slonk het gat wel, maar het werd niet zo klein dat het echt spannend werd."

Stress
De stress heeft Versprille overduidelijk parten gespeeld. "Ik vond het finalerondje sowieso al super eng, die had ik ook nog maar een keer eerder hoeven spelen. Van tevoren had ik nog allemaal tactieken bedacht, maar daar kwam ik helemaal niet aan toe doordat ik zo vreselijk nerveus was."

Het toppunt was de ronde nadat ze een trits heiligen moest opnoemen. "Philip Freriks vroeg me: wat weet je over sardines? En ik maar denken... sardines? Veel te laat had ik door dat het om het visje ging!"

Teleurgesteld is Versprille absoluut niet. "Ik ben ontzettend tevreden met mijn tweede plek, en had sowieso nooit gedacht dat ik zo ver zou komen. Al had ik het wel leuk gevonden als dit jaar een vrouw zou winnen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden