Dit is de nieuwe directeur van het Van Gogh Museum

Emilie Gordenker. Beeld Frank van der Burg
Emilie Gordenker.Beeld Frank van der Burg

Emilie Gordenker wordt de nieuwe algemeen directeur van het Van Gogh Museum. Ze gaat per 1 februari 2020 aan de slag.

Stefan Raatgever & Pien van Engen

Gordenker (54) is de opvolger van de Duitser Axel Rüger. Hij vertrok deze zomer na 13 jaar naar de Royal Academy of Arts in Londen. Gordenker is de eerste vrouwelijke directeur van het museum.

De Amerikaans-Nederlandse kunsthistorica is sinds 2008 directeur van het Mauritshuis in Den Haag. Onder haar leiding vond een grote verbouwing en uitbreiding van dat museum plaats. Eerder was ze onder meer senior conservator bij de National Gallery of Scotland. Gordenker promoveerde in 1998 in de kunstgeschiedenis aan de universiteit van New York. Haar specialisme is 17de-eeuwse Nederlandse en Vlaamse kunst.

Succesvolle koers

Gordenker krijgt als taak ‘de succesvolle koers van het museum voort te zetten’ maar ook om ‘de programmering en het publiek te verbreden.’ Afgelopen jaar trok het museum bijna 2,2 miljoen bezoekers met grote tentoonstellingen als Van Gogh & Japan en Gauguin & Laval in Martinique.

Onder Rüger groeide ook het aantal volgers op social media explosief. Tevens breidde hij het assortiment van de museumwinkel flink uit met vooral luxeartikelen, zoals een diamanten juwelenlijn gebaseerd op Zonnebloemen. ‘Ik ben manager van een wereldmerk,’ verklaarde hij zijn werkwijze in 2015.

De kunsthistorica verheugt zich erop dat succes voort te zetten. ‘Het is een eer om leiding te mogen geven aan zo’n succesvol museum.’ Gordenker zal voor haar nieuwe baan verhuizen van Den Haag naar Amsterdam.

Kritiek

In haar rol als directeur van het Mauritshuis kwam Gordenker middenin de discussie over nationale identiteit en de moderne kijk op het Nederlandse verleden. Ze kreeg een storm van kritiek te verwerken toen ze een buste van naamgever Johan Maurits van Nassau-Siegen naar het depot verplaatste vanwege diens betrokkenheid bij slavernij. Zelfs premier Rutte bemoeide zich ermee. Gordenker suste de discussie door te verklaren dat de buste was verwijderd om meer ruimte te bieden aan het héle verhaal van Maurits, dus ook aan zijn mindere kanten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden