Dit is de mooiste klassieke muziek van 2015

Dit zijn volgens klassieke-muziekspecialist van Het Parool Erik Voermans de beste cd's met klassieke muziek van het afgelopen jaar.

Erik Voermans
'Milstein en Shybayeva spelen uit het diepst van de ziel.' Beeld albumfoto
'Milstein en Shybayeva spelen uit het diepst van de ziel.'Beeld albumfoto

1. Maria Milstein, Hanna Shybayeva - Sounds of war
Maria Milstein en Hanna Shybayeva spelen op hun werkelijk schitterende debuut-cd vioolsonates van Poulenc, Janácek en Prokofjev en het resultaat is van een schoonheid die pijn doet. Alle drie de stukken werden geschreven in een tijd van oorlog, wat de emotionele lading ervan sterk vergroot. Milstein en Shybayeva spelen uit het diepst van de ziel.

2. Matthias Goerne, Christoph Eschenbach - Winterreise
De Winterreise, zoals vastgelegd door de Duitse bariton Matthias Goerne en pianist Christoph Eschenbach, overtreft alles en iedereen in zeggingskracht, intensiteit en ontroering. Wat diepe indruk maakt is dat Eschenbach Goerne bij elke lettergreep volgt, emoties en betekenissen echoot of daar juist op anticipeert, waardoor zich een zeldzaam dramatisch discours ontvouwt, waarin de zielenroerselen van de protagonist tot in elke hoek worden verkend.

3. Boedapest Festival orkest - o.l.v. Ivan Fischer met Mahlers Negende symfonie
Dirigent Ivan Fischer en zijn orkest uit Boedapest tekenden in 2013 in het Concertgebouw voor een uitvoering van Mahlers Negende, die een van de mooiste moet zijn geweest die daar ooit heeft geklonken. Deze studio-opname kan dienen als een prachtige uitgestelde herinnering. Ze spelen het stuk schitterend.

4. Alban Bergs Lyrische Suite - Emerson Quartet met Renée Fleming
De Amerikaanse stersopraan Renée Fleming zingt een versie van Bergs Lyrische suite die de componist geheim had willen houden. In het laatste deel toonzette hij een gedicht van Baudelaire in een vertaling van Stefan George over een wanhopige liefde. Berg doelde op zijn buitenechtelijke affaire met Hanna Fuchs. En nu ligt zijn geheim op straat. Mooie muziek is het wel.

5. Frank Zappa - Roxy, the movie
Niet op een genre vast te pinnen muziek van een briljante geest. De Zappafans zaten al decennia op deze uitgave, met filmbeelden bij de muziek op de plaat Roxy & Elsewhere (en nog meer), te wachten. Een betere band, met toetsenman George Duke als spil, heeft Zappa nooit meer gehad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden