PlusVoor alle leeftijden

Dit boek met rekenvragen is inclusief, warmhartig en gewéldig leuk

Sommige kinderboeken ontstijgen de doelgroep die in de genrenaam besloten ligt. In deze rubriek licht Joukje Akveld boeken uit voor een publiek zonder bovengrens. Deze week: Rekenen voor je leven van Edward van de Vendel, Ionica Smeets en Floor de Goede (Uitgeverij Nieuwezijds, €18,95).

Joukje Akveld
null Beeld

Wie zijn de makers?

Edward van de Vendel: schrijver van kinderboeken en -gedichten, initiatiefnemer van nieuwe series en imprints (Slash, Tijgerlezen, Glow), vertaler (De boomhut), genrevernieuwer (stripgedichten). Ionica Smeets: wiskundemeisje, wetenschapsjournalist, hoogleraar science communication and society. Floor de Goede: striptekenaar, kinderboekenillustrator.

Wat hebben ze gemaakt?

Een boek over rekenen dat zelfs de grootste rekenhaters over de streep trekt. De kinderen van groep zeven van de Rover Hoep­sikaschool sluiten een contract met hun juf en meester: het stoffige rekenboek krijgt plankarrest, in plaats daarvan mag elke week een andere leerling een rekenvraag stellen die met zijn of haar leven te maken heeft.

Een boek met rekenvragen, is dat leuk?

Dat is gewéldig leuk. Ex-basisschooldocent Van de Vendel maakte er een inclusief, warmhartig klassenboek van met kinderen in alle kleuren en soorten. Hun vragen zijn behalve persoonlijk vaak geëngageerd en raken aan maatschappelijke issues als het klimaat, vluchtelingen en dieren eten. Daarnaast duiken typische Van de Vendel-thema’s op: voetbal, vriendschap, gender­diversiteit, de okapi. Ook een personage uit zijn eigen De gelukvinder, poëzie én het koeienrusthuis waarover zijn collega-vriendin Bibi Dumon Tak schreef, kregen een plek in het boek.

Wat zijn de bijdragen van de anderen?

Floor de Goede maakte de tekeningen en verstripte de rekenvragen op zo’n aansprekende manier dat er niets stoffigs meer aan is. Sterker: ineens oogt rekenen heel aantrekkelijk. De rekenuitleg komt van Smeets. Haar heldere bijdrage gaat rimpelloos op in Van de Vendels verhaal. Daarmee verenigt dit boek drie genres: fictie, non-fictie en strip, een nieuw staaltje van Van de Vendels genrevernieuwing. Vormgever Roald Triebels verdient een pluim voor de natuurlijke manier waarop hij alles aaneensmeedde.

Maar de grootste pluim is voor Van de Vendel zelf, die van de kinderen van de Rover Hoepsikaschool ontroerende, gedenkwaardige personages maakte. Ze boffen met een juf en meester die bereid zijn het rekenonderwijs aan te passen aan hun wensen. En Nederlandse kinderen? Die boffen met een schrijver die zo’n sprankelend, alomvattend boek voor hen bedacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden