Directeur NSA zal onderzoekscommissie toch niet voorzitten

Wekenlang regende het kritiek op de spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingsdienst NSA. Een groep experts moet het PRISM-programma nu onderzoeken, maar anders dan aanvankelijk gedacht zonder directeur James Clapper.

NSA-baas James Clapper. Beeld AFP
NSA-baas James Clapper.Beeld AFP

De directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten James Clapper zal niet de door president Barack Obama aangekondigde commissie aanvoeren die het Amerikaanse spionageprogramma zal gaan controleren. Ook zal Clapper niet de leden van die commissie uitkiezen. Dat heeft het Witte Huis duidelijk gemaakt. Analisten hadden vooraf aangekaart dat de raad met Clapper aan het hoofd niet onafhankelijk kan werken en hij de commissie zou kunnen beïnvloeden.

De groep wordt door het Witte Huis in overleg met de geheime dienst samengesteld, zei de woordvoerster van de nationale veiligheidsraad Caitlin Hayden. De groep zal ook niet aan Clapper rapporteren en uit 'onafhankelijke deskundigen van buitenaf' bestaan. 'Namen kunnen we nog niet noemen, maar hopen dat snel te kunnen doen.'

De raad moet onderzoeken of de huidige vorm van dataverzameling de nationale veiligheid en de Amerikaanse buitenlandse politiek optimaal ten goede komt. Ook 'andere politieke overwegingen' zullen in aanmerking worden genomen. Daartoe behoort de 'noodzakelijkheid het vertrouwen van de publieke opinie te behouden'. Tussenresultaten zullen na 60 dagen, een slotrapport tegen het eind van het jaar voorgelegd worden.

Het Witte Huis had maandagavond meegedeeld dat Clapper de raad zou samenstellen. De directeur wordt verweten het Amerikaans Congres in maart onwaarheden verteld te hebben over de omvang van het NSA-spionageprogramma. Na onthullingen over het programma verontschuldigde hij zich over zijn 'verkeerde' antwoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden