Directeur Lorenzo Benedetti per direct weg bij kunstcentrum De Appel

Lorenzo Benedetti is op non-actief gesteld als directeur van De Appel, het kunstcentrum aan de Prins Hendrikkade. Hij is slechts vijftien maanden in functie geweest.

null Beeld Archief
Beeld Archief

In juni 2014 volgde de Italiaan Ann Demeester op, die was vertrokken naar het Frans Halsmuseum | De Hallen in Haarlem. Bestuursvoorzitter Alexandra van Huffelen vond destijds dat 'een nieuwe gezichtsbepalende directeur was aangetreden, die garant staat voor een dynamisch en innovatief programma dat gericht is op een zowel breed als professioneel publiek'.

Nu zegt Van Huffelen dat het bestuur van De Appel tot de conclusie is gekomen 'dat de samenwerking niet zo verliep als we hadden gehoopt'. 'We zijn nog steeds enthousiast over de artistieke kwaliteiten van Lorenzo, maar voor het leiden van een instituut en alles wat daar intern en extern bij komt kijken zijn ook andere kwaliteiten nodig. Het spijt ons zeer, maar we gaan op zoek naar iemand anders.' Benedetti wil vooralsnog geen commentaar geven op zijn ontslag. 'Het enige wat ik kan zeggen is dat ik niks kan zeggen.'

Vierde directeur in 40-jarig bestaan
Benedetti (Rome, 1972) studeerde kunstgeschiedenis in Rome en volgde vervolgens het Curatorial Programme van de Appel. Daarna maakte hij vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Afgelopen zomer liet Benedetti - pas de vierde directeur in het bijna veertigjarig bestaan van het instituut - De Appel onder handen nemen door de Amerikaanse conceptuele kunstenaar Robert E. Smith, wiens tegendraadse minimalisme het uiterste vergde van de bezoeker.

Sinds 12 september is Benedetti's laatste tentoonstelling in De Appel te zien: Choses tuées van de collectieve kunstenaar gerlach en koop. Benedetti: 'Het is een zeer interessante tentoonstelling. gerlach en koop heeft gebruik gemaakt van alle elementen van het gebouw en heel goed nagedacht over het wezen van een tentoonstelling. Hij laat zien hoe je moet kijken. Dat is volgens mij precies waar De Appel voor is bedoeld.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden