Axel Rüger

Directeur Axel Rüger verlaat het Van Gogh Museum

Axel RügerBeeld ANP

Directeur Axel Rüger gaat weg bij het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Rüger maakt woensdag bekend dat hij op 1 juni begint als 'Secretary and CEO' bij de Royal Academy of Arts in Londen.

Rüger was dertien jaar directeur van het museum. Onder zijn leiding kende het Van Gogh Museum veel grote exposities. Ook werd de kunstcollectie uitgebreid, niet alleen met werken Vincent van Gogh, maar ook van Edgar Degas, Paul Signac en Edvard Munch.

Blikvangers uit Rügers dertien jaar waren onder meer de tentoonstellingen Van Gogh en de kleuren van de nacht (2009), Munch: Van Gogh (2015), en Van Gogh & Japan (2018).

De Duitser gaf leiding aan de aanleg van het nieuwe - glazen - entreegebouw op het Museumplein. In verband met de verbouwing die daarvoor nodig was, was het Van Gogh tussen 2012 en 2015 gesloten.

"Met heel veel plezier en passie heb ik bij dit prachtige, succesvolle museum in Amsterdam gewerkt. Het was een voorrecht om aan zo'n vooraanstaand instituut als het Van Gogh Museum leiding te mogen geven", aldus Rüger in een persverklaring.

Royal Academy
Hij kijkt ernaar uit om vanaf 1 juni in Londen aan de slag te gaan, "in de wetenschap dat ik het Van Gogh Museum met talrijke veelbelovende tentoonstellingen en activiteiten in de nabije toekomst in goede handen achterlaat".

Axel Rüger met Van Goghs Zonnebloemen Beeld ANP
Axel Rüger met Van Goghs ZonnebloemenBeeld ANP

Rügers nieuwe werkomgeving, de Royal Academy, is een bijna 250 jaar oude Britse kunstinstelling met een exclusieve kunstenaarsvereniging die naast het beheren van een kleine permanente kunstcollectie jaarlijks enkele grote tentoonstellingen organiseert.

Het biedt onderdak aan de Royal Academy Schools, de oudste kunstacademie van Engeland en is financieel onafhankelijk, door inkomsten die voortvloeien uit de 1,5 miljoen jaarlijkse bezoekers, commerciële activiteiten en steun van 95.000 leden.

Van Gogh Museum als wereldmerk

Wat is de nalatenschap van Axel Rüger bij het Van Gogh Museum? Onder zijnleiding namen de schaalvergroting en professionalisering verder toe, vorig jaar kwamen er 2.165.000 bezoekers, naar grote tentoonstellingen als Van Gogh & Japan en Gaugain & Laval op Martinique. Lees hier verder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden