Plus

Directeur AFK: 'Subsidie is geen beloning, er moet wel behoefte aan zijn'

219 aanvragers, maar budget voor 130 kunstinstellingen: hoe besluit het Amsterdams Fonds voor de Kunst wie de komende vier jaar subsidie krijgt? Directeur Clayde Menso legt uit.

Maxime Smit
Dierentegels in Museum Het Schip: een van de ontvangers van subsidie in het Kunstenplan 2017-2020. Beeld Eva Plevier
Dierentegels in Museum Het Schip: een van de ontvangers van subsidie in het Kunstenplan 2017-2020.Beeld Eva Plevier

Wat waren criteria om subsidie toe te kennen?
"We hebben er vier. Artistieke kwaliteit en hoe goed de organisatie zakelijk functioneert: kun je je plannen waarmaken? Daarnaast is publieksbereik heel belangrijk, dus of een aanvrager bestaande en nieuwe doelgroepen weet te bereiken en oog heeft voor de diversiteit in de stad. Als laatste geldt het belang voor de stad, zo wordt er gekeken naar 'spreiding': ben je alleen in Centrum en Zuid actief, waar kunst zich vanouds concentreert, of kijk je ook daarbuiten? Hier valt ook 'verbinding' onder; of de instelling bijvoorbeeld aansluit bij stedelijke vraagstukken en samenwerkt met andere Amsterdamse organisaties."

Hoe zit het met of een aanvrager subsidie echt nodig heeft?
"We hebben daar erg op gelet en het zorgt ervoor dat sommige oudgedienden nu niets krijgen. Pakhuis de Zwijger is er zo één. Hetzelfde geldt voor De Nieuwe Kerk. Ze hebben zakelijk gezien een dusdanige positie dat zij structurele ondersteuning niet nodig hebben. Ze zijn belangrijk voor de stad, maar ze hebben voldoende middelen om hun activiteiten zelf te financieren. Er moet wel een subsidiebehoefte zijn om subsidie te krijgen. Subsidie is geen middel om cultureel ondernemerschap te belonen."

Er zijn 45 nieuwkomers: initiatieven die nog nooit meerjarige subsidie hebben gekregen. Dat zijn er veel. Hoe kan dat?
"Ik denk doordat dit de eerste keer is dat wíj deze subsidies verstrekken. Veel instellingen kregen bij ons al subsidie op projectbasis. Zij wisten nu de weg beter te vinden om door te stromen naar structurele subsidie."

Clayde Menso, directeur AFK Beeld Mats van Soolingen
Clayde Menso, directeur AFKBeeld Mats van Soolingen

Wie van de nieuwkomers valt op?
"Ik vind DEGASTEN opvallend. Zij houden zich bezig met theater en talentontwikkeling en hebben echt een positie in de stad verworven. Een andere goede is Nieuwe Helden van Lucas de Man. Het ziet zich niet alleen als theatermaker, maar ook als verbindende factor in de stad. Zij hebben bijvoorbeeld een papieren dome gemaakt waar inwoners van Noord hun dromen op konden tekenen of dat door een kunstenaar konden laten doen. Met zoiets bereik je de hele samenleving. Het valt sowieso op bij de nieuwkomers dat ze zowel enorm maatschappelijk betrokken als met diversiteit bezig zijn."

Het Bijbels Museum krijgt niets, maar museum Ons' Lieve Heer op Solder ontvangt meer dan 5,5 ton. Wat maakt dat de een veel krijgt en de ander niets?
"Ons' Lieve Heer op Solder heeft een heel duidelijke visie gepresenteerd op hoe ze vanuit een geschiedenis als schuilkerk het thema tolerantie vertalen naar het hier en nu. Van het Bijbels Museum werd niet helder hoe het museum de maatschappelijke waarde van de bijbelse verhalen wil inzetten om zich te profileren in de stad anno nu."

Theater Bellevue krijgt de hoogste subsidie van alle aanvragers: 1,2 miljoen euro. Wat maakt hen bijzonder?
"De hoogte van de subsidie heeft allereerst weer met die keuzes te
maken: niet iedereen een beetje geld geven, maar goede plannen substantieel financieren. Daarnaast is belangrijk dat Theater Bellevue zich continu blijft afvragen: wat betekenen wij in de stad en wat doen we om relevant te blijven? Ze werken veel samen, onder andere met Mugmetdegoudentand, en vinden het van belang om een podium te bieden aan onbekendere makers die dan via Bellevue kunnen doorgroeien naar grotere podia voor theater en dans. Zij zijn een heel belangrijke schakel in de sector."

Het AFK had 21,4 miljoen euro te verdelen, maar er is meer dan 40 miljoen aangevraagd. Is het budget afdoende?
"Het is in elk geval genoeg om de beste plannen te financieren. De gemeente zou voor de komende periode kunnen kijken of het de subsidies kan indexeren. Dat is al jaren niet gebeurd, terwijl de wereld om ons heen natuurlijk wel steeds duurder wordt."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden