Diplomatieke rel met Marokko kost Tropenmuseum mogelijk een miljoen

Het Tropenmuseum dreigt een subsidie van een miljoen euro mis te lopen als gevolg van de diplomatieke spanningen tussen Nederland en Marokko.

Patrick Meershoek
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

De Marokkaanse autoriteiten hebben het museum onlangs laten weten dat het toegezegde sponsorbedrag voor een grote Marokko-tentoonstelling in het Tropenmuseum volgend jaar voor onbepaalde tijd in de ijskast is gezet. Dit zou een rechtstreeks gevolg zijn van de recente opzegging door Nederland van het socialezekerheidsverdrag met Marokko.

Het Tropenmuseum staat niet in rechtstreeks contact met de Marokkaanse regering, maar voert overleg over de sponsoring met de Conseil de la Communauté Marocaine à l'Etranger (CCME) dat in opdracht van de regering de relatie onderhoudt tussen Marokko en Marokkanen in het buitenland.

Een woordvoerder van het Tropenmuseum vermoedt dat de bijdrage onderdeel is geworden van de politieke controverse: 'We dachten dat de zaak beklonken was, maar hebben bericht gekregen dat de subsidie on hold is gezet. Het is niet gezegd dat de subsidie definitief is ingetrokken, dus we houden hoop.'

Het kabinet presenteerde in oktober een wetsvoorstel om de uitkeringen die uit Nederland teruggekeerde emigranten in Marokko ontvangen te verlagen. Het plan is om deze uitkeringen met veertig procent te verminderen zodat ze op het peil komen van de Marokkaanse levensstandaard. Onderdeel van het wetsvoorstel is de opzegging van het verdrag met Marokko waarin de hoogte van de uitkeringen zijn vastgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden