PlusVoor alle leeftijden

Dingen die ik niet over schapen wist: een verademing in de hausse aan politiek correcte kinderboeken

Sommige kinderboeken ontstijgen de doelgroep die in de genrenaam besloten ligt. In deze rubriek licht Joukje Akveld boeken uit voor een publiek zonder bovengrens. Deze week: Dingen die ik niet over schapen wist van Jaco Jacobs (Ploegsma, €14,99).

Joukje Akveld
null Beeld

Wie is Jaco Jacobs?

Een Zuid-Afrikaanse schrijver, in eigen land een grote naam. Eerder werd Een mooie dag om in een boom te klimmen in het Nederlands vertaald. Het boek ontving lovende recensies en werd bekroond met een Vlag en Wimpel.

En nu verschijnt zijn tweede boek in vertaling.

Weer een intrigerende titel: Dingen die ik niet over schapen wist. Feilloos vertaald door Tjalling Bos en weer een erg fijn boek. Jacobs schrijft aanstekelijk over tieners en hun worsteling met het leven en vliegt hun problemen op een originele manier aan.

Dit keer komt er een slachtschaap aan te pas dat 14-jarige Luan steelt om indruk te maken op een meisje. Zeer tegen zijn zin is Luan met zijn oma, die hij amper kent, op een roadtrip door de halfwoestijn Karoo. Het treurig ogende schaap krijgt de treurige naam Dolores en belandt achter in de Land Rover waar het treurig uit het raampje kijkt.

Wat maakt het boek bijzonder?

De onnadrukkelijke manier waarop Jacobs over zijn land schrijft. Door een zin als ‘Honden blaffen achter omheiningen met scherpe punten als we voorbijlopen’, weet je dat je niet over Nederland leest. Apartheid speelt een rol, maar slechts zijdelings. Dat oma’s vriend Jackson zwart is lees je pas op bladzijde 100.

Jacobs maakt van etniciteit geen issue en dat maakt dit boek een verademing in de hausse aan politiek correcte kinderboeken. Dingen die ik niet over schapen wist is een eigentijds verhaal over levensechte kinderen in een complexe wereld, even herkenbaar voor Nederlandse lezers als Zuid-Afrikaanse.

En de stijl?

Zuiver en zonder opsmuk. Geen literair gedoe, maar Jacobs schrijft wel degelijk literair. Onnadrukkelijk voedt hij zijn lezers met liefde voor literatuur en kunst. Luans love-interest Lana leest Gaten en Een weeffout in onze sterren. De hond van schilder Jackson heet Pollock. Dit is zo’n schrijver die zomaar een lievelingsschrijver kan worden. In Zuid-Afrika is hij het al voor veel lezers. Zelf was ik bij het eerste boek om.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden