Plus

Diggy Dex: 'Voor mij geldt: de aanhouder wint'

Rapper Diggy Dex (37) sluit dinsdag zijn meest succesvolle jaar tot nu toe af in de Grote Zaal van Paradiso. Carré had hij in april al gehad, als eerste Nederlandse rapper. 'Soms moet ik even in mijn wang knijpen.'

Rajko Disseldorp
Diggy Dex stond dit jaar al eerder in Carré, morgen speelt hij in Paradiso. 'Het zijn tenten met historie en ambiance ' Beeld Daniel J Ashes
Diggy Dex stond dit jaar al eerder in Carré, morgen speelt hij in Paradiso. 'Het zijn tenten met historie en ambiance 'Beeld Daniel J Ashes

Het verloop van de carrière van de Amersfoortse rapper Diggy Dex - echte naam Koen Jansen - is een bijzondere. Hij begon eind jaren negentig in de rapgroep DAC (De Amersfoortse Coöperatie) met onder anderen Jiggy Djé en Wudstik.

Sinds 2006 bracht hij vijf soloalbums uit. Zijn succes verliep wisselend. In 2009 scoorde hij samen met Eva de Roovere de hit Slaap lekker (Fantastig toch).

Daarna werd het rustiger, maar in 2015 had hij met Treur niet (Ode aan het leven) zijn grootste hit tot nu toe. Voor zijn vorig jaar verschenen ­album Golven tekende hij bij ­Noah's Ark - het hiphoplabel van Jiggy Djé.

Dit jaar deed hij meer dan vijftig festivalshows, een poppodiumtour én een eigen show in Carré. Dinsdagavond staat hij in de Grote Zaal van Paradiso.

Het is deze maand precies vijftien jaar geleden dat u voor het eerst in Paradiso stond.
"In 2002 stond ik met DAC in de finale van De Grote Prijs van Nederland met onder anderen Ali B en Pete Philly. Het was een heel andere tijd, dus zo'n finaleplaats was heel belangrijk. Ik vond het echt het summum, al onze vrienden en familie waren er. Ik weet nog dat drie minuten voordat we op moesten een van de rappers uit onze groep vastzat op de plee. Toen heeft een uitsmijter de deur moeten opentrappen."

Heel even over Lil' Kleine. Hij stond in oktober van dit jaar in Carré en zei in interviews dat hij de eerste rapper ooit in Carré was. Alleen: u was in april van dit jaar de eerste.
"Dat zei hij inderdaad. Ik kreeg daar ook wat berichtjes over. Maar het boeit mij niet zo dat ik de eerste rapper was. Het was een leuke bijkomstigheid, maar als ik niet de eerste was, had ik net zo graag in Carré gestaan. Ik vond het namelijk echt een heel bijzondere avond. Net zoals in de Grote Zaal van Paradiso staan. Het zijn tenten met historie en ambiance."

Voelt u uzelf nog een rapper?
"Ik voel me zeker nog een rapper, maar ik voel me ook meer dan dat. Een muzikant, een liedjesschrijver. Als je nu aan de jeugd vraagt om een rapper te omschrijven, dan noemen ze andere dingen op dan ik in de jaren negentig deed. Het is logisch dat het verschuift. Ik ben en blijf iemand van de lyrics, mijn muziek ontwikkelt zich. Daarom zie ik mezelf de komende jaren nog vaker in het theater, daar is meer aandacht voor mijn muziek."

Hiphop is populairder dan ooit. In hoeverre houdt u de huidige hiphopscene in de gaten?
"Het genre ligt me nauw aan het hart. Er is in deze tijd zo veel muziek en het gaat ook zo snel, daardoor is niet alles te behappen. Ik vind lang niet alles goed, maar ik vind het wel tof dat er zo veel aandacht aan de Nederlandse taal wordt besteed."

Dit was uw succesvolste jaar tot nu toe. Denkt u soms terug aan de jaren dat het minder ging?
"Ik probeer te beseffen wat ik aan het doen ben, al moet ik zeggen dat het normaal is geworden voor mijn gevoel. Soms moet ik even in mijn wang knijpen. Voor mij geldt toch: de aanhouder wint. Ik heb gewoon altijd heel steady gewerkt en elke twee jaar een plaat uitgebracht. In mijn hoofd is het dan logisch dat op een gegeven moment de vruchten worden geplukt. Volgens mij is hard werken een van de belangrijke dingen die je moet doen om te slagen in de muziek. Dat ouderwetse arbeids­ethos, dat heb ik echt in me."

U bracht vorige maand het nummer Straks is het te laat uit, waarin u rapt over wat als je vader er niet meer is. Voelt u zich het meest prettig bij nummers met een duidelijke emotie?
"Het is een concreet nummer waar veel gevoel in ligt. Dat soort liedjes schrijven gaat me altijd het gemakkelijkst af, ik zeg gewoon wat ik wil zeggen. Dit nummer zit in hetzelfde vaarwater als Treur niet. Dit is de eerste single voor de nieuwe plaat en ik kan wel zeggen dat het echt verreweg het zwaarste nummer zal zijn. Hierna wordt het vrolijker."

Wel opvallend om als eerste single het zwaarste liedje uit te brengen.
Hij lacht. "Ja, dan hebben we dat maar gehad."

Diggy Dex speelt dinsdag om 20.30 uur in Paradiso.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden