PlusOnbewoond eiland

Deze vier platen neemt Sophie Straat mee naar een onbewoond eiland

Sophie Straat (Sophie Schwartz, 27) is kunstenaar en zingt levensliederen over sociaal maatschappelijke onderwerpen. Onlangs bracht zij haar nieuwe single Mijn Club uit, de titelsong van haar gelijknamige documentaire over discriminatie binnen de voetbalwereld. Eerder won Straat een Edison voor haar debuutalbum ’t Is Niet Mijn Schuld. Deze vier platen neemt zij mee naar een onbewoond eiland.

Denise van der Bij
Sophie Straat met haar compagnon Wieger Hoogendorp.  Beeld Jonna Bruinsma
Sophie Straat met haar compagnon Wieger Hoogendorp.Beeld Jonna Bruinsma

1. X-Ray Spex – Live At The Roxy London WC2

Oh Bondage! Up Yours! is mijn all-time favourite. Het is een beetje cliché, maar ik vind het heel vet. Poly Styrene, de meid van X-Ray Spex, zegt in het liedje dat ze zich los wil trekken van het kapitalisme, richting het anti-materialisme. Het is een soort feministische schreeuw om vrijheid. Volgens mij is het ook een tijdje verkeerd begrepen door het publiek, dat dacht dat ze er iets seksueels mee bedoelde. De saxofoon aan het begin vind ik ook heel lekker, ondanks dat ik helemaal niet van blaasinstrumenten houd. Hier past het bij.”

2. Music from Memory – Uneven Paths: Deviant Pop From Europe 1980-1991

“Voordat ik zelf in de commerciële popwereld terechtkwam, luisterde ik helemaal niet naar dit soort nummers. Eigenlijk luisterde ik hele alternatieve, elektronische muziek. Deze cd is wat meer experimenteel. Ik maak zelf helemaal niet dit soort muziek, maar het is wel waar ik nog steeds het liefst naar luister. Ik word er rustig van.”

3. Noisia – Split the Atom

“Drum and bass was denk ik het eerste genre dat ik ontdekte toen ik mijn muzieksmaak ontwikkelde, waar ik naar luisterde zonder dat mijn ouders het hadden opgelegd. Ik reisde het hele land door om naar drum and bass-feestjes te gaan. In 2010 kwam Noisia’s eerste album uit en ik vind het nog steeds heel vet.”

4. Yebba – Dawn

“Ik heb heel lang nagedacht voor deze rubriek, omdat ik eigenlijk nooit hele albums opzet. Maar deze van Yebba is er een die ik wel van begin tot het eind luister. Ik wil ook graag dat mensen dat bij mijn nieuwe album gaan doen, dat ze geen andere volgorde aanhouden. Alles is mooi aan Dawn. Yebba heeft gewoon een speciale sound die niemand anders heeft.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden