Kunstnieuws

Deze tien creatieve talenten strijden om ruimte in Het Parool

Met De Beeldmakers – speurtocht naar creatief talent, biedt Het Parool deze zomer wederom een podium aan aanstormende fotografen en illustratoren met durf. De winnaars worden donderdag gekozen uit een shortlist van tien kandidaten.

Jan Pieter Ekker

Donderdag 23 juni is in Badhuis Oedipus op het Javaplein de finale van De Beeldmakers #5, de speurtocht naar creatief talent van Het Parool en communicatiebureau Vandejong. Uit meer dan 120 inzendingen werden tien fotografen en illustratoren geselecteerd, die zich met een korte pitch presenteren aan een vakjury. Die bestaat uit Megan Bos (vormgever PS van de Week), Roos Haasjes (artdirector Vandejong) en drie gastjuryleden: beeldend kunstenaar Jitske Schols, fotograaf Henk Wildschut en illustrator en beeldend kunstenaar Hedy Tjin.

De twee winnaars en de publieksfavoriet krijgen vanaf dinsdag 19 juli ieder twee keer twee pagina’s in Het Parool om hun werk te laten zien. Vorig jaar waren de pagina’s voor Nikki Roosma, Emile Weisz en Ehud Neuhaus.

Iris van den Bersselaar

null Beeld Iris van den Bersselaar
Beeld Iris van den Bersselaar

De beelden van Iris van den Bersselaar (1997) zijn poëtisch met een humoristische ondertoon. Mentale gesteldheid is een belangrijk thema in haar werk; ze hoopt hiermee dat mensen er vaker openlijk over durven te spreken.

Willy Lamers

null Beeld Willy Lamers
Beeld Willy Lamers

Willy Lamers (1981) wordt aangetrokken door stille momenten en perfecte composities, waarin vorm, kleur, licht én een gevoel samenkomen. Met haar foto’s hoopt ze de wereld op een andere manier te laten zien dan we gewend zijn.

Sophie Smeets

null Beeld Sophie Smeets
Beeld Sophie Smeets

In cartooneske stijl illustreert Sophie Smeets (1993) figuren in ongewone situaties. Ofwel: illustraties van het alledaagse, weergegeven met een twist.

Lo Andela

null Beeld Lo Andela
Beeld Lo Andela

De dieren in schilderingen van Lo Andela (1984) worden weergegeven met menselijke gedachten en karaktertrekken. Deze combinatie maakt het werk ontwapenend én invoelbaar voor de toeschouwer.

J. Stada

null Beeld J. Stada
Beeld J. Stada

J. Stada (1953) maakt samengestelde collages van nieuws dat op het eerste gezicht niets met elkaar te maken heeft – zowel inhoudelijk als visueel. Zo worden ze bijna een actualiteit op zichzelf.

Jikke Lesterhuis

null Beeld Jikke Lesterhuis
Beeld Jikke Lesterhuis

Jikke Lesterhuis (1997) is continu bezig met het vertalen van de actualiteit naar een beeld. Ze schuwt daarbij geen enkel thema, politiek, sociaal noch cultureel, zolang het maar bijdraagt aan haar doel: een dialoog op gang brengen.

Michèle Bergsma

null Beeld Michèle Bergsma
Beeld Michèle Bergsma

Michèle Bergsma (1997) onderzoekt de relatie met onze materiële omgeving. Daarbij focust ze op de rafelrandjes van het dagelijks leven, en belicht ze zaken die normaal geen hoofdrol spelen.

Judith Montens

null Beeld Judith Montens
Beeld Judith Montens

Judith Montens (1981) maakt graag illustraties over thema’s waarin ze zich kan verliezen – van apathie en vermoeidheid tot de gekheid van de wereld en eenzaamheid.

Marloes Moraal

null Beeld Marloes Moraal
Beeld Marloes Moraal

De beelden van Marloes Moraal (1980) zijn geen momentopnames, maar digitaal nabewerkte en gecomponeerde detailopnames. Ze tonen de binnenwereld van mensen en de onbewuste onderstroom aan ervaringen die ons maken tot wie we zijn.

Salomé Bernhard

null Beeld Salomé Bernhard
Beeld Salomé Bernhard

Het alledaagse schematisch weergegeven in visueel rijke bouwtekeningen; zo illustreert en ordent Salomé Bernhard (1992) de wereld om hem heen. Het levert visueel spannende beelden op die de kijker makkelijk op het verkeerde been zetten.

Finale De Beeldmakers #5: donderdag 23/6, 17.00 uur in Badhuis Oedipus op het Javaplein. Gratis toegang, aanmelden via debeeldmakers.nu

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden