PlusOnbewoond eiland

Deze platen neemt striptekenaar en banjospeler Erik Kriek mee naar een onbewoond eiland

Als striptekenaar en banjospeler Erik Kriek (1966) naar een onbewoond eiland wordt verbannen, neemt hij deze vier albums mee:

Erik Kriek. Beeld Erik Kriek
Erik Kriek.Beeld Erik Kriek

1. The Specials: The Specials

“De allereerste elpee die ik kocht, ik was twaalf. Mijn zusjes hielden van disco, dus die vonden The Specials niks. Mijn ouders moesten er ook niets van hebben. Het was de eerste muziek die echt van mij was. Ik vond al die andere skagroepen toen ook leuk, maar The Specials hadden iets meer edge. Ik draai deze plaat nog altijd. Ongenaakbaar goed.”

2. Hank Williams: 40 greatest hits

“Een dubbelelpee die vroeger altijd in de goedkope bakken stond. Muziek die je meteen naar de strot grijpt. Die stem, die sound. Het zijn echt verhalende liedjes, heel to the point. Veel striptekenaars die ik ken zijn er gek op. Collega René Windig, van de strip Heinz, vertelde me dat Williams, die niet zo geletterd was, zijn teksten uit romance comics haalde, van die liefdesstrips.”

3. Steve Earle: Train a comin’

“Mijn favoriete zanger aller tijden. Dit is de plaat waarmee hij afrekende met zijn bad boy-image. Wegens heroïnebezit had hij zes maanden gevangenisstraf gekregen. In de bak zei iemand: ‘Jij bent geen crimineel, jij hoort hier niet, verwend nest. Als je weer buiten bent, ga je als de sodemieter een geweldig album opnemen.’ En dat heeft hij gedaan. Op Train a comin’ hoor je hem als een door Townes van Zandt en Guy Clark geschoolde singer-songwriter.”

4. Andy Irvine en Paul Brady: Andy Irvine & Paul Brady

“In de jaren negentig zat ik heel zwaar in de Ierse folk. Na een decennium had ik daar ook wel weer genoeg van, maar hier luister ik nog altijd graag naar. Irvine en Brady hebben in het Ierse en Britse volksgeheugen zitten graven en duikelden daar prachtige liedjes op.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden