PlusOnbewoond eiland

Deze platen neemt Componist des Vaderlands Martin Fondse mee naar een onbewoond eiland

Als Componist des Vaderlands Martin Fondse (55) naar een onbewoond eiland wordt verbannen, neemt hij deze vier platen mee.

Erik Voermans
Martin Fondse, Componist des Vaderlands. Beeld Charlotte Odijk
Martin Fondse, Componist des Vaderlands.Beeld Charlotte Odijk

1. Carlo Gesualdo: Tenebrae Responsories

“In de uitvoering van Philippe Herreweghe en Collegium Vocale Gent. Mijn ouders draaiden dit veel. Dit is muziek die verdergaat dan het leven en de dood en die alles samenbrengt. Muzikaal blijft deze muziek wonderbaarlijk, omdat Gesualdo’s overgangen en oplossingen nooit voorspelbaar zijn. Er is altijd wel weer een noot die pijn doet, of die verrast.”

2. Lori Cullen: Buttercup Bugle

“Het gaat me vooral om het openingsnummer, Box of Things, dat zo extreem opgewekt is, dat het werkt als een positieve shot. Het jazzy intro met blazers lijkt er niet helemaal bij te horen, maar dat is juist de kracht. Heel goed is ook haar lichte, hese stem. Ik kwam tot Lori Cullen door mijn vriendin. In de auto lieten we elkaar om en om een liedjes horen.”

3. Elis Regina: 1973

“Elis Regina is de beroemdste zangeres van Brazilië. In de vroege jaren zeventig was haar stem ongekend vitaal, wat niet te rijmen is met haar latere dood aan een overdosis. Ze zingt zeer virtuoos en articuleert perfect. Heel instrumentaal allemaal eigenlijk. Ik kocht deze plaat in São Paulo. Alles is hier geweldig aan.”

4. Djivan Gasparyan: I Will Not Be Sad In This World

“Gasparyan is de meester van de doedoek, dat schitterende Armeense blaasinstrument. Zijn muziek is zo langzaam en droevig dat ze de pijn wegneemt die je zelf hebt. Hij neemt je mee naar een wereld die je herkent en die louterend is. Ik voel een diepe zielsconnectie met zijn muziek.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden