PlusOnbewoond eiland

Deze platen meemt Lars Kroon mee naar een onbewoond eiland

Lars Kroon (35) speelde in Go Back To The Zoo. Onlangs verscheen het tweede album van zijn groep Toverberg, voorheen Lars and the Magic Mountain. Deze albums neemt hij mee naar een onbewoond eiland.

Peter van Brummelen
Lars Kroon. Beeld Sanja Marusic
Lars Kroon.Beeld Sanja Marusic

1. Smog - A River Ain’t Too Much To Love

“Ik heb vier platen van oude witte mannen gekozen. Ik heb er even over gedacht een politiek correcter lijstje op te stellen, maar dit moet het zijn. Singer-songwriter Bill Callahan bracht eerst platen uit onder de alias Smog. Op dit album staat heel persoonlijke muziek met licht absurdistische teksten.”

2. Purple Mountains - Purple Mountains

“Purple Mountains was de groep van David Berman, die eerder in Silver Jews zat. Dit is een heel verdrietig album. Het was mijn coronaplaat. Ik zou vorig jaar september met Lars and the Magic Mountain in een vijftienkoppige bezetting optreden in Paradiso toen ik na de soundcheck hoorde dat het toch niet door kon gaan. Een van de nummers van Purple Mountains heet All my happiness is gone - zo voelde ik me toen ook.”

3. Meindert Talma - Je denkt dat het komt

“Ik kom net als hij uit Friesland. Dat stuurse en nukkige herken ik, maar hij heeft, anders dan veel Friezen, ook veel zelfspot. Ik ben een beetje late to the party, ik heb Meindert Talma pas onlangs ontdekt, maar luister sindsdien bijna nergens anders meer naar.”

4. Sparklehorse - Good Morning Spider

“De groep van Mark Linkous, die net als David Berman een einde aan zijn leven maakte. Moeilijk om iets van hem te kiezen, want alles wat hij maakte is supergoed. Ik vind zijn muziek ook qua productie heel mooi. Hij hield van gekke geluiden en werkte bijvoorbeeld met keyboards die hij bij de kringloop vond. Hij nam thuis op en dat hoor je; het is allemaal heel dichtbij.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden