cultuurtips

Deze literatuur mag je in 2016 niet missen

Vaker genieten van kunst en cultuur is vast een van uw goede voornemens voor 2016. De kunstredactie van Het Parool geeft houvast met persoonlijke tips. Deel 8: literatuur door Maarten Moll.

We kijken erg uit naar Kwaadschiks van A.F.Th. van der Heijden Beeld anp
We kijken erg uit naar Kwaadschiks van A.F.Th. van der HeijdenBeeld anp

1. Nanne Tepper
Nanne Tepper pleegde in 2012 op vijftigjarige leeftijd zelfmoord. Hij was de schrijver van het beste debuut van de afgelopen twintig jaar: De eeuwige jachtvelden. Ook was hij een zeer productief brievenschrijver. 14 januari verschijnt het 752 pagina's dikke De kunst is mijn slagveld. Brieven 1993-2001 (Atlas Contact), over literatuur, muziek en lichamelijke ongemakken. Dat belooft wat.

2. A.F.Th. van der Heijden
Waar we ook erg naar uitkijken, is Kwaadschiks (De Bezige Bij) van A.F.Th. van der Heijden. Het zesde deel uit de cyclus De tandeloze tijd zou al in 2015 verschijnen, maar de schrijver wierp ons eerst nog de mooie historische roman De ochtendgave toe. Kwaadschiks is een 'literair moordmysterie' waarin we een oude bekende tegenkomen: Ernst Quispel, de advocaat uit het vierde deel Advocaat van de hanen. Verschijnt ergens dit voorjaar.

Ook om je op te verheugen bij De Bezige Bij: de nieuwe romans van Jonathan Coe (Nummer 11, april) en Allard Schröder (Sebastiaans neus, februari)

3. R.A. Basart
En dan R.A. Basart. Schreef in 1997 De laatste lach, een geweldige roman over de verliteratuurde Adam Beek. Een roman die door structuur en stijl uniek was. De verzoening, een caleidoscopische roman over conflicten die in april bij Lebowski uitkomt, wordt al bij voorbaat van superlatieven voorzien: 'De meest geestverwarmende, hilarische en troostrijke roman die je dit jaar zult lezen'.

4. Hanya Yanagihara
Bij Nieuw Amsterdam, ook in april, verschijnt de 760 bladzijden dikke roman Klein leven van de Amerikaanse Hanya Yanagihara. 'Het boek dat je leven verandert,' kopt de uitgeverij. Over vier studievrienden die hun weg in New York proberen te vinden. Een van hen wordt geplaagd door demonen uit het verleden. Klinkt daar een echo uit De verborgen geschiedenis van Dona Tartt?

5. Konstantin Paustovski
Tot slot: in juni verschijnt bij Van Oorschot nog niet eerder in het Nederlands vertaald werk van Konstantin Paustovski (1892-1968), die met zijn zes delen memoires misschien wel het mooiste egodocument uit de literatuur schreef. In Goudzand verhalen, dagboeken en brieven. Voor wie Paustovski nog niet kent; begin met deel 1 van Verhaal van een leven - Verre jaren. En u bent verloren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden