Deze fontein staat in 2017 op het Rokin

Twee aan elkaar gekleide bronzen bustes waaruit uit tientallen spuitmondjes water sijpelt, zullen vanaf 2017 het Rokin sieren. Een jury koos een schetsontwerp van kunstenaar Mark Manders als winnend ontwerp in een wedstrijd.

Marc Kruyswijk
De tweekoppige fontein Beeld Mark Manders
De tweekoppige fonteinBeeld Mark Manders

Manders krijgt nu de vervolg­opdracht zijn schetsontwerp verder uit te werken tot een definitief ontwerp. Andere kunstenaars die in ­december vorig jaar werd verzocht een ontwerp in te leveren waren ­Jennifer Tee en Rob Birza.

Kunst en fontein
Volgens Marco Cops, voorzitter van de adviescommissie Fontein Rokin, voldeed het ontwerp van Manders als enige van de drie ontwerpen aan het uitgangspunt dat het ook als het water niet aan staat een aantrekkelijke toevoeging vormt voor de locatie.

'Op het eerste gezicht voldoet ­Manders' ontwerp misschien minder aan de verwachtingen die het publiek heeft bij een fontein, maar de opdracht was dan ook een ontwerp te maken voor een kunstobject in de vórm van een fontein.'

Rode Loper
De fontein moet beeldbepalend worden op het nieuw in te richten Rokin. Dat zal de komende jaren van karakter veranderen door de ingebruik­name van de Noord/Zuidlijn, is de bedoeling.

Het Rokin is, met een eigen station, onderdeel van het project De Rode Loper. Het plein waar de fontein komt is bedoeld als 'hoogwaardige verblijfsruimte'. De fontein sluit volgens de keuzecommissie het best aan bij de locatie zoals die moet worden.

Mark Manders (1968) is een Nederlandse beeldend kunstenaar die werkt vanuit zijn atelier in Ronse in België. Zijn oeuvre bestaat voornamelijk uit installaties, tekeningen, sculpturen en korte films. Zijn werk werd getoond in binnen- en buitenland en is in het bezit van musea over de hele wereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden