PlusInterview

Deze docu over Aretha Franklin bleef 47 jaar op de plank liggen

John Leerdam (1961) is artistiek leider van de Black Achievement Month (BAM), die in oktober voor de vierde keer plaatsvindt. BAM organiseert samen met Paff de Nederlandse première van Amazing Grace, de muziek­documentaire rond Aretha Franklin die 47 jaar op de plank lag.

Ronald Ockhuysen
John Leerdam: “Het is een concertfilm en tegelijk een inkijk in de black community destijds in Amerika.” Beeld
John Leerdam: “Het is een concertfilm en tegelijk een inkijk in de black community destijds in Amerika.”

Amazing Grace is te zien op de vierde editie van Parool Film Fest. Het jaarlijkse filmfestival vindt plaats van 9 tot en met 13 oktober en wordt georganiseerd door Het Parool en September Film. Ga voor meer informatie en tickets naar de website van Paff.

Hoe past deze concertfilm in de agenda van BAM?

“BAM viert de hele maand de vele kwaliteiten van de zwarte gemeenschap. We brengen een ode aan diversiteit en nieuw burgerschap. Daarom zijn we blij met onze plek op dit filmfestival. Te vaak zijn culturele evenement ­louter gericht op witte Nederlanders.”

“De documentaire is in de eerste plaats een film over Aretha Franklin. Regisseur Sydney Pollack kreeg van ­platenmaatschappij Atlantic begin jaren zeventig de ­opdracht twee opnamesessies met publiek te filmen van Aretha Franklin voor haar nieuw gospelalbum. Die sessies vonden plaats in januari 1972 in de Afro-Amerikaanse The New Temple Missionary Baptist Church, in de wijk Watts in Los Angeles.”

“Het resultaat was Franklins legendarische dubbel­album Amazing Grace; met twee miljoen verkochte ­exemplaren een van de best verkochte gospelplaten aller tijden. Door technische problemen kwam de film er echter niet. Pas decennia later slaagde producer Alan Elliot erin met behulp van nieuwe digitale technologie beeld en geluid bij elkaar te brengen.”

U vertelde ontroerd te zijn door de film.

“De film is pas na Franklins overlijden – met instemming van haar nabestaanden – vertoond. Het mooie is de kracht van het moment. Het is een concertfilm en tegelijk een inkijk in de black community destijds in Amerika. Het gaat over een zelfbewustzijn dat groeit en de overtuiging dat er een einde moet komen aan ongelijke behandeling.”

Een actuele boodschap?

“Dat kan gerust worden gezegd. Ook in Nederland is de maatschappij op drift. De zwarte gemeenschap accepteert niet langer dat in onze maatschappij het ene leven meer waarde lijkt te hebben dan het andere. In de media ging het onlangs over een vrouwenquotum. Hetzelfde adviesorgaan schreef ook voor dat Nederlandse bedrijven beter op de ­samenstelling van het personeelsbestand moeten letten.”

“Het moet minder wit. Of preciezer: het is in een stad als Amsterdam, waar de meerderheid van de inwoners een andere achtergrond heeft, niet meer normaal om alleen maar witte mensen voor feestjes, sollicitatiegesprekken of bijeenkomsten uit te nodigen.”

Waarom moeten we naar Amazing Grace?

“Als dochter van een predikant is Aretha Franklin opgegroeid in de kerk. Haar eerste opnamen – ze was toen veertien – zijn afkomstig uit zijn kerkdiensten. Haar ­terugkeer naar gospel was een terugkeer naar de basis. Maar die route voerde haar langs veel verdriet. De zwarte ­gemeenschap had kort daarvoor de moord op Martin ­Luther King en de rassenrellen in Watts moeten verwerken. Aretha Franklin verkondigt in deze film een positieve boodschap, maar pijn is voortdurend dichtbij. En nog belangrijker: de hoop. De hoop dat we straks als gelijken naast elkaar staan. Allemaal.”

Amazing Grace zien op Parool Film Fest 2019? Lees hier waar en wanneer de documentaire draait.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden