Deze Amsterdamse escape room is speelbaar vanuit huis

Door de maatregelen tegen het coronavirus blijven ook escape rooms gesloten. Een Amsterdams bedrijf kwam met een innovatieve oplossing. ‘We hebben een bestaande kamer online speelbaar gemaakt.’

Sam de Graaff
Een escape room van Locked.Amsterdam ingericht volgens de coronarichtlijnen. Beeld Locked.Amsterdam
Een escape room van Locked.Amsterdam ingericht volgens de coronarichtlijnen.Beeld Locked.Amsterdam

Met zes personen in een vaak kleine, overvolle kamer. Vallend en struikelend op zoek naar de uitgang. Een escape room is tijdens de corona-uitbraak niet de plek waar je moet zijn.

Dat besef leeft ook bij de mensen van Locked.Amsterdam, een bedrijf met meerdere escape rooms in de Houthavens. Door de maatregelen tegen het coronavirus moesten ook zij de deuren sluiten. “Sinds onze opening in 2016 is het eigenlijk een goedlopend bedrijf,” zegt bedrijfsleider Yorick Stam. “Maar ja, sinds twee weken is ook bij ons alles helemaal stil komen te liggen.”

Ze moesten, zoals zoveel bedrijven, iets verzinnen om toch nog enige omzet te draaien, want Locked.Amsterdam werkt veel met zzp’ers die parttime bij het bedrijf werken. “Die zitten nu thuis,” zegt Stam, die zelf deels als teamleider bij de escape room werkt, en daarnaast als theaterregisseur. “We werken op oproepbasis: als er een boeking is, komt de medewerker naar de locatie. Maar nu zijn er geen boekingen, dus ze hebben niks te doen.”

Daarom hadden ze het volgende idee: als de mensen niet naar onze escape room kunnen komen, dan brengen we de escape room gewoon bij de spelers thuis.

Twee schermen

Dat werkt als volgt. De maximaal zes spelers zien, ieder vanuit zijn of haar eigen huis, twee schermen voor zich. Op de ene is een 360-graden-beeld van de kamer te zien. Daar kunnen de spelers zelf rondkijken en worden bijvoorbeeld ook de resterende tijd en de al gevonden voorwerpen getoond.

Op het andere scherm verschijnt beeld van een camera die wordt gedragen door een medewerker van de escape room. De spelers kunnen de medewerker aansturen en dingen laten pakken, openen, omdraaien enzovoort. Na 90 minuten is het spel klaar en kunnen de spelers nog even napraten, net als bij een ‘echte’ escape room.

“We hebben een bestaande kamer online speelbaar gemaakt,” zegt Stam. “Alle puzzels zijn hetzelfde gebleven, we hebben geen concessies gedaan. Sterker nog: op basis van de tests die we met bezoekers hebben gedaan, gaan we puzzels toevoegen.”

Tot nu toe hebben verschillende testgroepen en twee ‘officiële groepen’ de virtuele escape room gespeeld. Ze reageerden positief, vertelt Stam. “Bezoekers vinden het leuk dat ze toch iets samen met vrienden kunnen doen, ook al zit iedereen in zijn eigen huis.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden