Deze 6 namen staan op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2020

Schrijvers Saskia de Coster, Wessel te Gussinklo, Oek de Jong, Sander Kollaard, Marijke Schermer en Manon Uphoff maken kans op het winnen van de prestigieuze Libris Literatuur Prijs en de bijbehorende 50.000 euro.

Marjolijn De Cocq
Manon Uphoff is een van de genomineerden. Beeld Angeliek de Jonge
Manon Uphoff is een van de genomineerden.Beeld Angeliek de Jonge

De nominaties voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar werden maandagmiddag bekendgemaakt in de Hermitage door juryvoorzitter Ionica Smeets.

In haar voorwoord benadrukte zij dat de discussies in de jury over de 197 voor de prijs ingezonden boeken opnieuw liet zien dat er geen objectieve criteria zijn voor het bepalen van de kwaliteit van literatuur. “Eens te meer bleek hoe persoonlijk een leeservaring is, meer bijvoorbeeld dan het kijken naar series of het spelen van games. Al lezend ben je even iemand anders – en tegelijk neem je jezelf mee.”

Opvallend was in de inzendingen hoeveel autofictie er is uitgegeven waarvan je je volgens de jury kunt afvragen of de betreffende boeken nog wel romans zijn. Ook blijkt dat de opmars van de vrouw in de literatuur zich doorzet. “Omdat juist uit die hoek vernieuwing en frisse perspectieven komen – en omdat ze gewoon verdomd goede boeken schrijven.”

De boeken op de shortlist zijn:

Nachtouders van Saskia de Coster (Das Mag), volgens de jury ‘wervelend op een stilistisch vernieuwende manier’; De hoogstapelaar van Wessel te Gussinklo (Koppernik), een ‘haast plotloze monoloog als verslavende trip’; Zwarte schuur van Oek de Jong (Atlas Contact) (lees hier de recensie), een ‘rijke roman’ in een ‘reeks filmisch weergegeven momentopnamen’; Uit het leven van een hond van Sander Kollaard (Van Oorschot), een ‘uiterst fijnzinnige roman die schokken van herkenning en een dosis levenslust oplevert; Liefde, als dat het is van Marijke Schermer (Van Oorschot) (lees hier de recensie) die ‘met frisse flair een origineel en veelzijdig antwoord geeft op de vraag: wat is liefde?’; en tot slot Vallen is als vliegen van Manon Uphoff (Querido) (lees hier de recensie), een ‘betoverende gruwelgeschiedenis’ waarin Uphoff met ‘taal die zowel laconiek, woedend, versluierend als nietsverhullend’ schrijft over misbruik.

De langverwachte roman Otmars Zonen die de comeback markeerde van Peter Buwalda bij de Bezige Bij haalde wel de longlist, maar is op de shortlist de opvallende afwezige.

Naast Ionica Smeets (hoogleraar Wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden) bestaat de vakjury uit Dirk-Jan Arensman (VPRO), Bo van Houwelingen (de Volkskrant), schrijfster Christine Otten en Ronald Soetaert (em. hoogleraar aan de Universiteit Gent). Op 11 mei wordt bekend welke van de zes romans zij als de beste van het afgelopen jaar beschouwt. Nieuwsuur zendt die avond live de bekendmaking uit van de winnaar vanuit het Amstel Hotel te Amsterdam. Vorig jaar won Rob van Essen de prijs met De goede zoon.

De zes genomineerde auteurs ontvangen elk 2500 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden