PlusFilmrecensie

Des hommes: over deze Franse oorlog mocht nooit worden gesproken

Met de sobere film Des hommes, over twee veteranen die terugblikken op hun tijd in het leger, duikt filmmaker Lucas Belvaux in het harde Franse optreden tijdens de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog.

Joost Broeren-Huitenga
Jean-Pierre Darroussin en Gérard Depardieu in ‘Des hommes’.  Beeld
Jean-Pierre Darroussin en Gérard Depardieu in ‘Des hommes’.

Sterke zet van regisseur Lucas Belvaux om acteur Gérard Depardieu te strikken voor een van de hoofdrollen in Des hommes. De Franse megaster komt de laatste jaren vooral in het nieuws vanwege aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, belastingontduiking en door dronken van zijn motor te duikelen.

Dat klinkt door in zijn personage, de boertige Bernard, die door iedereen in zijn dorp met de rug wordt aangekeken. Als hij zich onverwacht, en beschonken, aandient op de verjaardag van zijn zus, loopt het al snel uit de hand. Het is de opmaat voor een long night of the soul waarin Bernard en zijn neef Rabut terugdenken aan wat zij meemaakten tijdens de laatste jaren van de Algerijnse Oorlog.

In zijn voorgaande film, het actuele en geëngageerde Chez nous, onderzocht Belvaux de mechanismes waarmee het extreemrechtse Rassemblement National (voorheen Front National) zieltjes wint. Met Des hommes duikt hij nu in zekere zin in de historische achtergronden daarvan: hoe het koloniale verleden doorwerkt in het racisme van nu.

De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Laurent Mauvignier (in Nederland uitgegeven als Over mannen), en dat merk je aan de vele, soms al te literaire voice-overs. Maar waar dat in het begin van de film nog stoort, weet Belvaux er uiteindelijk een kracht van te maken, door meerdere personages als verteller te laten optreden – niet alleen Bernard en Rabut, maar ook oorlogskameraden en familieleden.

Zo groeit Des hommes uit tot een portret van een generatie mannen die een oorlog voerde die – net als de Nederlandse ‘politionele acties’ in Indonesië – nooit een oorlog genoemd mocht worden, en waarover zij eenmaal thuis niet konden spreken.

Des hommes

Regie Lucas Belvaux
Met Gérard Depardieu, Jean-Pierre Darroussin
Te zien via Ziggo on demand

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden