PlusBoekrecensie

Dertienjarige gaat op zoek naar antwoorden in graphic novel Weg

De Amsterdamse Nynke Kuipers maakte een graphic novel over haar eigen jeugdtrauma: de zelfmoord van een vriendinnetje. In het boek Weg reist ze terug in de tijd met haar dertienjarige zelf.

De ­gebeurtenissen uit haar jeugd hebben een grote invloed op de jonge Nyna/Nynke.

Het is een vraag die de meesten zichzelf wel eens gesteld hebben; als ik de mogelijkheid had om mijn jongere zelf te spreken, wat zou ik dan tegen hem of haar zeggen? Kunstenaar Nynke Kuipers (1965) was een ander verhaal aan het schijven toen ze droomde dat ze als dertienjarige in haar ouderlijk huis probeerde in te breken. De boodschap was haar meteen duidelijk: ze had nog iets met het meisje van toen op te lossen.

Dus schreef en illustreerde ze de graphic novel Weg, waarin ze de hoofdpersoon Nyna noemde. Nyna haalt na die droom haar jongere zelf in huis, en schrikt van hoe ze eruit ziet. Al snel wordt duidelijk dat de puber Nyna wil dat de volwassen Nyna zich verdiept in haar jeugd. “Ik wil een verhaal.”

Ze gaan met elkaar om de tafel zitten om diep in hun verleden te duiken. Al snel komen ze ­samen op Lisa, hun buurmeisje van vroeger. Ze speelden veel samen en ook hun moeders raakten goed bevriend. Het ging op een gegeven ­moment steeds slechter met Lisa, maar daar mocht niet over gepraat worden. Uiteindelijk deed ze twee zelfmoordpogingen, voor ze overleed door voor een trein te springen.

Verdrietig en verward bleef Nyna achter. De ­situatie werd nog ingewikkelder toen bleek dat Lisa verliefd was geweest op haar tekenlerares. Was lesbisch zijn een reden om zelfmoord te plegen? vroeg Nyna zich af. Zelf valt ze namelijk ook op vrouwen. Ondertussen werd alles door hun beider ouders in de doofpot gestopt.

Zelfs jaren later, als de volwassen Nyna duidelijkheid wil voor haar jongere zelf en haar eigen familie en de ouders van Lisa belt om vragen te stellen, krijgt ze nauwelijks antwoorden.

De ­gebeurtenissen uit haar jeugd hadden een grote invloed op het jonge meisje. Ze spijbelde, blowde en dronk. Uiteindelijk liep ze weg van huis en bleef dagenlang op drift.

Hoopvol

De volwassen Nyna kan zich daar niets meer bij voorstellen. Samen besluiten ze de tocht opnieuw te maken. Met haar dertienjarige zelf op de achterbank rijdt ze naar dezelfde plek als waar ze destijds terecht kwam. Daar leidt de ­puber Nyna de weg, en de volwassen Nyna probeert erachter te komen waarom ze deze keuze destijds heeft gemaakt. En hoe het mogelijk is dat ze nog leeft.

‘Ik hoopte alleen maar dat ik ooit op een dag ­iemand zou ontmoeten die het begreep,’ zegt de dertienjarige Nyna. Jaren later vindt ze die persoon, namelijk in zichzelf. Nynke Kuipers ­beschrijft in Weg zowel een fysieke tocht als een mentale; die naar begrip voor en acceptatie van jezelf.

Rode draad is het verlangen om haar jongere ik te begrijpen. Een mentale weg die lang niet ­altijd makkelijk is, maar het hoopvolle inzicht brengt dat je uit het diepste dal weer op kan klimmen, als je maar echt naar jezelf durft te ­kijken.

Graphic ­Novel Nynke Kuipers Weg Nijgh & Van Ditmar, €20,-, 190 blz.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden