Derk Bolt en cameraman ontvoerd in Colombia

Twee Nederlandse journalisten zijn in Colombia ontvoerd door guerrillabeweging ELN. Volgens de Colombiaanse politie en het leger gaat het om Derk Bolt van het programma Spoorloos en cameraman Eugenio Follender.

ANP/Het Parool
Spoorloos-presentator Derk Bolt. Beeld anp
Spoorloos-presentator Derk Bolt.Beeld anp

Beide namen zijn niet bevestigd door de Nederlandse autoriteiten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt wel dat twee Nederlandse journalisten "tegen hun zin in vastgehouden" worden in Colombia.

Een woordvoerder laat weten dat de zaak de hoogste prioriteit heeft. Om de ontwikkelingen niet te beïnvloeden, wil het ministerie verder niets kwijt.

KRO-NCRV, de werkgever van Bolt, stelt in een verklaring ongerust te zijn en te hopen op een veilige terugkomst van Bolt en Eugenio.

Guerillabeweging
Volgens de Colombiaanse krant El Tiempo zijn de twee sinds zaterdag ontvoerd door guerrillabeweging ELN. De ontvoering was in de plaats El Tarra in de noordelijke deelstaat Norte de Santander. Op Twitter dringt de nationale ombudsman van Colombia aan op onmiddellijke vrijlating van de Nederlanders.

De ELN zou op de radio hebben gezegd dat 'als het journalisten zijn, en ze zijn bij ons, dan is hun leven gegarandeerd, schrijft de Colombiaane journalist Fabiola León Posada op Twitter.

De journalisten waren in Colombia op zoek naar een biologische moeder van een Nederlander die ter adoptie was afgestaan.

Veiligheidstroepen
De Colombiaanse autoriteiten eisen de onmiddellijke vrijlating van de twee Nederlanders. Het leger heeft speciale veiligheidstroepen gestuurd om de Nederlanders op te sporen. Met inzet van de luchtmacht wordt het gebied waar de ontvoering plaatshad verkend, staat in een verklaring.

In de regio vlakbij de grens met Venezuela zijn meerdere rebellengroeperingen actief, waaronder ELN, het Nationale Bevrijdingsleger.

Vorig jaar ontvoerde de guerrillabeweging in hetzelfde gebied een Spaanse journalist en een aantal Colombianen. Zij zijn allemaal op den duur vrijgelaten.

Presentator
Derk Bolt is al vele jaren een bekend gezicht op televisie. Voor Spoorloos reist hij al sinds 1991 de wereld over om mensen weer in contact te brengen met familieleden die uit het oog zijn geraakt.

Als presentator is Derk Bolt verder bekend van tv-programma's als Brieven Boven Water, waarin hij brieven uit de 17e en 18e eeuw alsnog bezorgt bij nazaten van de geadresseerden, de reisseries Gezellig naar de Krim uit 2007 en het vervolg Gezellig naar Marokko uit 2008.

Bolt woont in Amsterdam en heeft twee kinderen.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden