PlusTen slotte

Derek Walcott (1930-2017): groot dichter van West-Indische cultuur

Zijn werk is toegankelijk, beeldend en sterk beïnvloed door de geschiedenis van de Caraïben. Aan de dichter Derek Walcott werd in 1992 de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend. Hij overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd.

Maarten Moll
Walcott in 1993 samen met prinses Beatrix en wijlen prins Claus. Beeld anp
Walcott in 1993 samen met prinses Beatrix en wijlen prins Claus.Beeld anp

De drang was zo groot dat zijn moeder, een lerares en naaister die het na het overlijden van zijn vader niet breed had, geld opzij legde. Om de droom van haar zoon waar te maken, én vanwege haar liefde voor poëzie waarmee ze hem, al Shakespeare voordragend, al op jonge leeftijd mee besmette.

Dus nam de achttienjarige Derek Walcott in 1948 de boot van Saint Lucia naar Trinidad, een map met gedichten onder zijn arm, en tweehonderd dollar in zijn zak. Om daar zijn eerste poëziebundel te laten drukken: 25 poems. 44 jaar later zou Derek Walcott de Nobelprijs voor de Literatuur toegewezen krijgen.

Ernstig ziek
Vrijdag overleed de dichter en toneelschrijver thuis in Cap Estate op 87-jarige leeftijd op zijn geliefde Caraïbische eiland Saint Lucia. Hij was al geruime tijd ernstig ziek.

Het toegankelijke en beeldende werk van Walcott is sterk beïnvloed door de geschiedenis van Saint Lucia en de Caraïben, en door zijn gemengde, Afrikaans-Europese afkomst van zijn moederszijde (ook Nederlands). Zo dichtte hij in 1979 in The Star-Apple Kingdom '(...) Dutch, niger and English in me,/ and either I'm nobody, or I'm a/ nation'.

Complexe geschiedenis
De Caraïbische geschiedenis komt sterk tot uiting in het grote, epische gedicht dat bijdroeg tot het winnen van de Nobelprijs. Omeros (1990) is een op Homerus' Odysseus en Illias geënt gedicht waarin Walcott het koloniale verleden - de slavenhandel en de Engelsen en Fransen die om het eiland vochten om het eiland - en de hedendaagse complexe geschiedenis van de Caraïben onderzocht: het verdwijnen van de inheemse bevolking, en de multiculturaliteit.

Uitgeverij Bananafish is van plan een nieuwe vertaling van Omeros uit te brengen, het epos dat bekendstaat als een van de belangrijkste literaire werken van de twintigste eeuw, uit te geven. Onderdeel van, zoals het Nobelprijscomité het in 1992 verwoordde 'een poëtisch oeuvre met grote helderheid, gedragen door een historische visie die uit een multicultureel engagement is voortgekomen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden