Depot Stedelijk schatkist van Dagobert Duck

AMSTERDAM - Het nieuwe depot van het Stedelijk Museum in het Westelijk Havengebied is een gebouw dat zich graag schikt naar zijn omgeving. Van buiten een onopvallende grijze bunker, maar met een binnenplaats vol glazen gevels die rijkelijk licht doorlaten voor de mensen die er werken.

Er worden volgens Stedelijk Museumkdirecteur Gijs van Tuyl straks 87.842 objecten opgeborgen. Dinsdag onthulde Van Tuyl een kunstwerk van Slothouber en Graatsma op de binnenplaats: een sobere, maar sierlijke sculptuur van golvende stoeptegels. ''Het heeft de Nederlandse kunst nog gerepresenteerd op de Biennale van Venetië in 1972,'' aldus Van Tuyl.

Architect Migiel van der Palen van bureau Dedato slaagde erin om - keurig op tijd en binnen het budget van 13,5 miljoen - een minimalistisch gebouw neer te zetten met state-of-the-art-voorzieningen voor de vele kunstwerken die er komen te hangen. Zoals de speciale klimaatkamers met aparte ruimtes voor zwart-wit- en kleurenfotografie. Van der Palen: ''Het gebouw is een soort schatkist van Dagobert Duck geworden. Zo dicht mogelijk, maar met één open binnenruimte. Daar bevinden zich werkplaatsen en ateliers waar restauratoren met noorderlicht kunnen werken.''

Kunstwerken ontbreken nog. Die worden later overgebracht uit drie andere depots. Op de begane grond zijn enkele forse ruimtes vooralsnog alleen gevuld met hoge stellingkasten, waardoor het interieur nu doet denken een bouwmarkt. ''Straks worden hier allerlei beelden en stoelen met heftrucks op hun plaats gezet.''

Indrukwekkend zijn ook de zalen met witte schuifrekken, waar duizenden schilderijen kunnen worden opgeborgen. Er is een ruimte waar vrachtwagens kunnen worden in- en uitgeladen, een timmerwerkplaats, en tal van andere zalen waar kunst opgeborgen, gerestaureerd en ingepakt kan worden.

Het depotgebouw is belangrijk voor het Stedelijk, maar zal straks minder in het oog springen dan het hoofdgebouw in de Paulus Potterstraat.

Van der Palen: ''Of ik dat jammer vind? Waarom? Het is al een hele eer dat ik voor zoveel kunstwerken een gebouw heb mogen maken. Dit gebouw is simpel en doelmatig.'' (KEES KEIJER)

Kunstwerk op de binnenplaats van het Stedelijk Museumdepot. Foto Marc Driessen Beeld
Kunstwerk op de binnenplaats van het Stedelijk Museumdepot. Foto Marc Driessen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden