Han lips kijkt tv

Denkend aan Holland: 40 minuten onweerstaanbare televisie

Han Lips schrijft elke dag over wat hem is opgevallen op tv. Vandaag: Denkend aan Holland.

Han Lips
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Of en wanneer het er ooit van gaat komen valt nog te bezien, maar Lips verheugt zich op zijn pensioen. Dan koopt hij een boot en gaat hij samen met mevrouw Lips door Nederland tuffen. Zo rond de klok van vier aanmeren in een haventje, parasol op het achterdek, praatje met de buurman, glaasje wijn erbij: een zorgeloze ouwe dag.

Mocht die boot er om financiële redenen niet in zitten, dan hoopt Lips tenminste dat tegen die tijd Omroep Max nog steeds bestaat, zodat hij vanuit zijn luie stoel kan blijven genieten van programma’s als Denkend aan Holland. Daarin doen André van Duin en Janny van der Heijden namelijk precies dat: loom over riviertjes en plassen varen, een praatje hier, een grapje daar, en voor je het weet is het alweer tijd voor een kaasplankje of een plakje worst.

Denkend aan Holland is slow-tv in de traditie van Rail Away, maar dan overgoten met een sausje Van Duin-humor, die opmerkt dat er zoveel boten in Bodegraven liggen dat het ook wel ‘Botengraven’ wordt genoemd.

Dijenkletsen is het niet, overdreven enerverend evenmin. Van Duin en Van der Heijden varen rustig van sluisje naar bruggetje, zwaaien naar mensen aan de kant, en af en toe meren ze aan om een stukje grillworst van de lokale slager of een biertje van de aan het water gelegen brouwerij aangereikt te krijgen. Terugkerend item zijn de lage bruggetjes, waarbij het iedere keer weer spannend is of ze er onderdoor passen. En zo kabbelt het lekker door. Een boswachter laat een ottertunnel zien, ze komen langs een vleesetende plant en er wordt ingezoomd op een fuut.

Eigenlijk gebeurt er veertig minuten lang helemaal niets, en toch is Denkend aan Holland onweerstaanbare televisie. Kijken naar drijvende bootjes blijkt minstens zo rustgevend als zelf op een plas dobberen. En een stuk goedkoper bovendien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden