Demo van Beatles die Decca weigerde onder de hamer

Het staat te boek als de grootste vergissing uit de muziekgeschiedenis: de dag dat platenfirma Decca The Beatles een contract weigerde op grond van een demo met tien nummers. Die bewuste tape wordt vandaag in Londen geveild.

Op nieuwjaarsdag 1962 kreeg Decca Records twee nieuwe bands te horen: Brian Poole and The Tremeloes en een obscuur bandje uit Liverpool dat zich toen nog Silver Beatles noemde. Decca koos voor The Tremeloes, A&R-manager Dick Rowe verklaarde zijn weigering tegenover Beatles-manager: 'Gitaargroepen zijn uit de mode, meneer Epstein'.

The Beatles, toen nog met Pete Best aan de drums, namen die dag vijftien nummers op in de Decca Studios in Londen, veelal covers van Amerikaanse hits. Tien ervan werden opgenomen op hun op hun demotape, die vandaag in Londen onder de hamer gaat.

Twee jaar later stonden The Beatles wereldwijd op één met 'I Want To Hold Your Hand'. Rowe maakte zijn inschattingsfout nog goed toen hij The Rolling Stones onder contract nam.

Niet alleen The Beatles visten in hun begindagen achter het net. J.K. Rowling, de vrouw die de succesboekenreeks 'Harry Potter' schreef, werd door twaalf uitgeverijen geweigerd. Clark Gable kreeg een njet bij filmstudio MGM omdat zijn oren te groot waren.

Verwacht wordt dat de tape van The Beatles zo'n 25.000 euro zal opbrengen. De nummers zijn in de loop der jaren dan ook op bootlegs en op de 'grijze markt' verschenen. Beluister hier de songs.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden