#DeleteFacebook: druk op sociaal netwerk neemt verder toe

Nu duidelijk is hoe nauw de banden tussen Facebook en databedrijf Cambridge Analytica waren, wordt de druk op het sociale netwerk almaar groter.

null Beeld epa
Beeld epa

Sinds onthullingen over datamisbruik van ruim 50 miljoen gebruikers van de site dit weekend is de marktwaarde van Facebook al met meer dan 50 miljard dollar gedaald. De koers van het aandeel ging met ruim tien procent harder onderuit dan het sinds de beursgang in 2012 ooit gedaan had en de hashtag #deletefacebook grijpt op Twitter wild om zich heen.

Een van de meest in het oog springende Twitteraars die de hashtag deelde is Brian Acton, mede-oprichter van chatdienst WhatsApp en sinds 2014 schatrijk omdat Facebook zijn bedrijf opkocht.

Cambridge Analytica
Het weerhield hem er in de nacht van dinsdag op woensdag niet van te Twitteren dat het 'tijd' is. 'Verwijder en vergeet Facebook. Het wordt tijd dat we ons druk gaan maken om privacy.'

Acton is precies een maand weg bij WhatsApp en heeft in die tijd 50 miljoen dollar in Signal gestoken, een alternatief dat de privacy van gebruikers beter beschermt.

Reden voor de volkswoede aan het adres van Facebook zijn onthullingen die The New York Times en The Observer deze week optekenden uit de mond van Christopher Wylie (28), voormalig medewerker van Cambridge Analytica, de databoer die eerder actief betrokken was bij de campagne van de Amerikaanse president Donald Trump en bij die van het kamp dat het referendum over wat nu Brexit heet won.

Hetzelfde Cambridge Analytica heeft op onrechtmatige wijze de persoonlijke gegevens van meer dan 50 miljoen Facebookgebruikers verzameld, biechtte de oprichter vrijdag op.

In The Observer legde klokkenluider Wiley gedetailleerd uit hoe hij hielp bij het creëren van een 'mindfuck'-instrument voor de 'psychologische oorlogsvoering door Steve Bannon', de ex-strateeg van Trump. Cambridge Analytics zou de gegevens van Facebookers hebben gebruikt om profielen van kiezers te maken en hen met gepersonaliseerde advertenties te bestoken.

Mark Zuckerberg
Facebook wist daar al sinds 2015 van maar heeft gebruikers nooit op de hoogte gesteld van het schrapen van hun data. Ook zijn Mark Zuckerberg en co nooit nagegaan of Cambridge Analytica de van Facebook gehaalde data vernietigd heeft.

De vraag is wat oprichter Zuckerberg wist. Sinds Wiley zijn verhaal deed is de oprichter van Facebook in geen velden of wegen te horen dan wel zien geweest. Wiley zelf ook niet. Facebook heeft zijn profiel verwijderd, net als dat van Cambridge Analytica.

Politico meldt woensdag op basis van bronnen dat Zuckerberg donderdagochtend met een verklaring over de gang van zaken komt.

EU-commissaris Vera Jourova wil opheldering van Facebook en de Amerikaanse overheid over mogelijk misbruik van privé-informatie van 50 miljoen Facebookgebruikers. Maandag reisde de Tsjechische naar Washington voor gesprekken over databescherming. (link)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden