Plus

Dekmantel viert tiende verjaardag: 'Het was meteen al hoogdravend'

Het is tien jaar geleden dat Dekmantel zijn eerste feest organiseerde. Volgende week is de jaarlijkse hoogmis: het Dekmantel Festival. De mannen achter het bedrijf blikken terug.

Sasja Kooistra
Het Dekmantel Festival van vorig jaar. Beeld Bart Heemskerk
Het Dekmantel Festival van vorig jaar.Beeld Bart Heemskerk

Tien jaar geleden werd met een feestje voor vrienden in Club NL de kiem gelegd voor wat nu een organisatie in de wereldtop van de dance is: Dekmantel.

Dekmantelfeesten en -festivals zijn inmiddels een must voor de muzikale fijnproever, ook voor die van ver over de grens. De faam van de Amsterdamse organisatie reikt inmiddels tot aan Brazilië en Japan.

De dancefeestorganisator dankt zijn positie in de wereldtop aan zijn altijd onderscheidende keuzes, met smaakmakers uit de meer undergroundhoeken van de house en techno die worden geselecteerd op basis van veel muzikaal historisch besef.

Organisatoren Thomas Martojo (31), Casper Tielrooij (32) en Matthijs Theben Terville (34) blikken terug (en een beetje vooruit).

16 maart 2007: Eerste feest in Club NL in Amsterdam
Martojo: "Dekmantel presents Detroit Spirits heette dat eerste feest, het was meteen al hoogdravend. We waren ambitieus en bevlogen in de muziek die we zelf draaiden en vonden dat we daar feesten voor moesten organiseren."

Tielrooij: "Het was die eerste paar jaar erg houtje-touwtje. Als je daar aan terugdenkt, is er wel giga veel veranderd."

Mei 2008: Serie clubavonden op locaties als Studio 80, Studio/K en Paradiso
Martojo: "We hadden toen absoluut geen idee hoe het moest. Voor Matthijs erbij kwam hadden we nooit serieus een begroting gemaakt."

Tielrooij: "Nee, we maakten wel een begroting maar die klopte nooit."

Martojo: "Haha, ja precies. Af en toe moesten we een paar honderd euro lenen omdat we iets verkeerd hadden ingeschat."

Matthijs Theben Terville, Thomas Martojo en Casper Tielrooij. Beeld Dim Balsem
Matthijs Theben Terville, Thomas Martojo en Casper Tielrooij.Beeld Dim Balsem

2009: Start van het label met het album van Juju & Jordash
Martojo: "Een langetermijnvisie hadden we niet: we hadden goede muziek gehoord van Juju & Jordash en die wilden we uitbrengen. Dat is vanzelf ontstaan, net als elk project eigenlijk. Nu zitten er wel wat meer automatismen in. Het label vormt op dit moment de grootste uitdaging. Eerder groeiden we harder met de evenementen dan met het label. Nu zetten we meer de schouders onder het label."

Tielrooij: "Waar vroeger geen planning was, is er nu duidelijke jaarplanningstructuur voor de compilaties en albums."

Martojo: "Neem bijvoorbeeld Bas Bron, die als Fatima Yamaha door onze re-release van What's a girl gotta do een soort tweede jeugd beleeft en overal ter wereld zalen uitverkoopt. En het is minstens net zo leuk om te zien dat we acht jaar later weer aan een nieuw album van Juju & Jordash werken."

23 juli 2010: Eerste optreden van Floating Points tijdens Dekmantel in Paradiso
Martojo: "Dat is het moment waarop we ons muzikale programma zijn gaan verbreden. We waren in het begin gericht op het eren van de oude iconen omdat we vonden dat ze opnieuw onder de aandacht gebracht moesten wor- den.Toen kwam er in ene een nieuwe golf ­producers en dj's die het oude met het nieuwe mixten, en dat sloot aan bij onze muzikale interesse. Floating Points, Motor City Drum Ensemble, Joy Orbison of Ben UFO, we waren er vroeg bij."

Tielrooij: "Sterker nog, het werd toen alleen maar interessanter. Die oude rotten uit Detroit en Chicago waren niet altijd een schot in de roos tijdens hun optreden."

2 juni 2012 Eerste festival met Lente Kabinet in het Noorderpark
Tielrooij: "Een echt festival doen, dat wilden we graag. Vier jaar eerder hadden we geprobeerd een vergunning te krijgen voor een evenement in het Amsterdanse Bos."

Martojo: "Met een glimlach werden we vriendelijk de deur weer uit gestuurd. We hadden toen geen idee wat erbij zou komen kijken. Het enige wat duidelijk was, was hoe het programma eruit moest zien."

Tielrooij: "We wilden een volgende stap zetten en dat konden we niet met z'n tweeën. Met de komst van Matthijs veranderde alles."

Theben Terville: "We kenden elkaar al uit onze gezamenlijke vriendengroep en gingen samen veel uit. En ik had ervaring, want ik organiseerde al vijf jaar festivals."

Oktober 2012: Amsterdam Dance Event in MC Theater
Tielrooij: "Dat was het eerste jaar dat we verschillende dagen achter elkaar daar deden, waardoor we een groter affiche met meer namen konden presenteren."

Martojo: "Dat was met die voor ons legendarische Ostgut Tonmarathon op de zondag, een van de sickste feesten."

Maart 2013: Bekendmaking eerste Dekmantel Festival
Theben Terville: "Ik weet nog dat we op een kaart op zoek gingen naar groene velden binnen een straal van vijf kilometer van Amsterdam. We fietsten ook echt naar al die locaties om ze te checken. En dan plannen presenteren bij het Amsterdamse Bos. Dat was wel spannend. Dat we het festival daar mochten organiseren is wel de grootste verandering voor ons bedrijf geweest."

Martojo: "Het blijft bijzonder dat ze daar toen ja tegen hebben gezegd. De hysterie daarna rond de aankondiging van het festival kwam onverwacht. Ik weet nog dat we dachten: wat gebeurt hier in vredesnaam? Hoewel ik wel het idee had dat we er internationaal mee zouden opvallen toen tijdens het programmeren alles de juiste kant op viel: Four Tet bevestigde, Laurent Garnier ook. Jeff Mills, Ben Klock, Marcel Dettmann - iedereen stond er. Bizar."

Tielrooij: "Het was best wel sick dat het zo insloeg. Die power voelde je wel."

Theben Terville: "Iedereen die er aan meewerkte voelde dat we een jongensdroom aan het waarmaken waren."

Oktober 201: Einde deelname aan Amsterdam Dance Event (ADE)
Tielrooij: "We waren in die periode overal aan het rondzwerven en deden allerlei verschillende dingen."

Martojo: "Daardoor waren we continu bezig een spanningsboog te creëren in de promotie. Het heeft meer zin je tijd en energie te steken in evenementen die je je eigen kunt maken in plaats van opgaan in een groot evenement als ADE. En het werd ook lastig om je te onderscheiden. Niks ten nadele van ADE: het is fundamenteel geweest voor onze groei en het was een belangrijke week voor ons. Maar ADE was niet langer de plek voor ons."

Theben Terville: "We werden ook gedwongen doordat het MC Theater dat jaar failliet ging. Daarnaast stel je prioriteiten; we waren ook superdruk met het festival. Dat was hands on, want toen deden we met z'n drieën nog alles. Inmiddels hebben we een vaste staf van vijf mensen."

2015: Dekmantel gaat over de grens: van Berlijn en Barcelona via Australië en Kroatië naar een festival-editie in São Paulo in 2017.
Martojo: "We hebben de afgelopen twee jaar veel veranderingen doorgemaakt. In 2015 begonnen we met wat kleine buitenlandse shows. In Spanje tijdens de Sonarweek en in Australië daarna werden het al wat grotere openluchtproducties. Het Selectorsfestival in Kroatië bracht al grotere verantwoordelijkheden. Maar een tweede Dekmantelfestival ergens organiseren, daar aarzelden we nog over. Je moet wel het gevoel hebben dat het alleen op die plek kan."

Tielrooij: "Het is wel mooi hoe dat zo organisch is ontstaan. We kregen tijdens een showcase in São Paulo direct het gevoel: als we het met iemand in het buitenland gaan doen, zijn zij het. Dat voelde meteen zo goed, ze werden gewoon onze homies."

Theben Terville: "Ze waren al op ons festival in Amsterdam geweest. Ik heb er vier maanden gezeten. De energie van de scene daar is krankzinnig intens. Er was daar in twintig jaar geen festival als dit georganiseerd en in de aanloop ontplofte de aandacht. Alle landelijke kranten schreven erover, het was groot nieuws."

Augustus 2017: Vijfde editie Dekmantel Festival
Martojo: "Er ligt wel een uitdaging hoe we het festival kunnen blijven vernieuwen en verdiepen. Dat zit 'm niet per se in grotere bezoekersaantallen. Vorig jaar zijn we bijvoorbeeld begonnen met extra locaties rondom het IJ. Dit jaar hebben we zelfs twee dagen daar."

Theben Terville: "Die toevoeging rond het IJ is de ideale inleiding van vijf dagen mooie muziek. We hebben een leuke mix van gelijk­gestemden die van over de hele wereld naar ons festival komen. Die buitenlanders leven er een half jaar naartoe en dat voel je al direct bij de eerste set."

Dekmantel Festival, 2-6 augustus, op diverse locaties in de stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden